Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Nederland negeert files en werk: 6,1 miljoen voor de buis

HILVERSUM, 29 juni 2010 - De vroege avondspits en het aftraptijdstip onder werktijd, verhinderden de Oranjefans er niet van om gistermiddag massaal thuis voor de buis* te gaan zitten voor het achtste finaleduel van het Nederlands elftal met Slowakije. De NOS-uitzending van de ontmoeting met de Slowaken trok gisteren gemiddeld 6,1 miljoen kijkers. Naarmate de wedstrijd vorderde, liepen de kijkersaantallen op. Naar de eerste helft keken gemiddeld 5,2 miljoen Nederlanders, terwijl het tweede bedrijf gemiddeld 7 miljoen voetballiefhebbers trok. De absolute piek - van 7,4 miljoen kijkers -werd geregistreerd in de allerlaatste minuut van de wedstrijd. De ontmoeting met de Slowaken overtrof de kijkersaantallen van de twee eerdere middagwedstrijden van Oranje tegen Denemarken en Japan, toen respectievelijk 4,2 miljoen en 5,7 miljoen mensen in de thuissituatie keken.

91 procent van de Nederlanders van zes jaar en ouder, die gistermiddag tussen vier uur en kwart voor zes de televisie aan hadden, stemde af op de NOS-uitzending op Nederland 1. De uitgebreide nabeschouwing hield bovendien nog 4 miljoen mensen voor de buis. Ook het treffen tussen Brazilië en Chili, het duel waar de volgende tegenstander van Oranje uit zou komen, scoorde later op de avond met 3,4 miljoen een mooi kijkcijfer.

Het 'virtuele stadion' op nos.nl raakte gisteren, zoals verwacht, niet volledig uitverkocht. Er werden op het hoogtepunt 110.000 gelijktijdige live-streams van Oranjes vierde WK-wedstrijd opgevraagd. Het internetstadion bood plaats voor maximaal 120.000 simultane streams.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat Nederland-Slowakije heeft gevolgd, loopt nog op, als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca etc.) bekend zijn. Deze informatie is woensdagochtend - na aanvullend onderzoek - bekend.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)