Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.45 uur

Utrecht, 29-06-2010

Dodelijk ongeval

UTRECHT Bij een ongeval op de Rijksweg A2 kwam op maandagavond 28 juni een man om het leven.

Rond 21.20 uur reed een 63-jarige automobilist uit Loosdrecht over de Rijksweg A2 in de richting van Amsterdam. Bij hem in de auto zat een kleinkind van hem, een jongen van ongeveer 10 jaar. Ter hoogte van Utrecht verloor de Loosdrechter door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur en botste tegen de rechter vangrail.

Meerdere automobilisten stopten om hulp te verlenen en 1-1-2 te bellen. Meerdere politie-eenheden gingen ter plaatse. Met hulp van omstanders duwden agenten de auto bij de vangrail weg, om eerste hulp aan de bestuurder te kunnen verlenen. Dat mocht echter niet meer baten, de man overleed ter plaatse. Het jongetje werd door personeel van een ambulance onderzocht, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht. Agenten namen de jongen mee naar het politiebureau, waar hij door familie is opgevangen. De afdeling Verkeersongevallenanalyse van de Verkeerspolitie Utrecht stelt een onderzoek naar de oorzaak van het ongeval in.

Voetganger gewond

UTRECHT Een voetganger raakte op maandagavond 28 juni gewond toen hij door een automobilist werd aangereden.

Rond 18.40 uur reed een 39-jarige automobilist uit Utrecht over de Amsterdamsestraatweg, komende uit de richting van het centrum. Ter hoogte van de Violenstraat passeerde de Utrechter een stilstaande stadsbus. Daarbij zag hij een op de weg lopende 40-jarige voetganger uit Maarssen over het hoofd, met een aanrijding tot gevolg. De Maarssenaar liep daarbij een enkelbreuk op. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Jongen mishandeld

UTRECHT Een jongen werd op maandagochtend 28 juni door enkele andere jongens mishandeld.

Rond 08.20 uur stapte een 15-jarige jongen uit Nieuwegein op het Centraal Station in buslijn 7 naar Overvecht. In de bus werd hij lastiggevallen door enkele jongens. Dat mondde er in uit dat zij hem verbaal met de dood bedreigden en vervolgens meerdere klappen gaven. Daarbij liep hij letsel in zijn gezicht op. Het slachtoffer stapte op de Brailledreef uit de bus en de verdachten deden hetzelfde. Daar sprak het slachtoffer een passant aan om de politie te waarschuwen.

Agenten gingen ter plaatse. Het slachtoffer bleek dermate gewond te zijn, dat de agenten een ambulance lieten komen. De ambulancebroeders constateerden dat de jongen niet alleen gezichtletsel had, maar ook gekneusde ribben.

Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling. Agenten stelden een onderzoek in de omgeving in, maar de verdachten werden niet meer aangetroffen. Onder andere aan de hand van bewakingsbeelden van de bus zet de politie het onderzoek naar de verdachten voort.

De gracht in

UTRECHT Een fiets verdween op maandagavond 28 juni in de Oudegracht. Agenten hielden de verdachte aan.

Rond 22.35 uur kreeg de politie de melding dat een man op de Oudegracht een fiets had gestolen en die vervolgens in de Oudegracht had gegooid. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 32-jarige man uit Utrecht, op de Oudegracht aan. Blijkens een verklaring van een getuige had hij tegen enkele fietsen getrapt, vervolgens een fiets opgepakt en die in de gracht gegooid. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw aangereden, verdachte ervandoor

UTRECHT Een fietsster werd op maandagmiddag 28 juni door een scooter aangereden. De scooterbestuurder ging er vervolgens vandoor.

Rond 14.25 uur fietste een 37-jarige vrouw uit Utrecht over de Kanaalstraat. Plotseling werd zij aangereden door een motorscooter, waarbij de Utrechtse gewond raakte. De scooterbestuurder ging er vervolgens vandoor. Het slachtoffer is met knieletsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De verdachte reed op een zwarte motorscooter, een Gilera Runner 180 cc, en hij droeg een witte helm. Aan getuigen van de aanrijding en aan mensen die menen te weten wie de verdachte is, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844.

Bergingsvoertuig veroorzaakt ongeval

UTRECHT Een motorrijdster raakte op maandagmiddag 28 juni gewond, toen zij voor een bergingsvoertuig uit moest wijken. De chauffeur van dat voertuig reed door.

Rond 16.30 uur reed een 33-jarige motorrijdster uit Hoevelaken over de Rijksweg A12. Bij de splitsing naar de Rijksweg A27 zag zij dat een bergingsvoertuig met daarachter een gesleepte groene of blauwe auto vanaf de vluchtstrook de hoofdrijbaan van de A12 opreed. Daardoor moest zij uitwijken, reed de berm in en kwam ten val. Zij werd met vooralsnog onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De chauffeur van het bergingsvoertuig heeft mogelijk het door hem veroorzaakte ongeval niet bemerkt. Hij reed door in de richting van Arnhem. Bij later onderzoek op de A12 werd het voertuig niet meer door agenten aangetroffen.

Aan getuigen van de aanrijding wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht stad op telefoonnummer 0900-8844.

Tegen paal

UTRECHT Een scooterbestuurder botste op maandagavond 28 juni tegen een paal en raakte gewond.

Rond 18.30 uur reed een 46-jarige man uit Houten over de Mereveldseweg. In een bocht raakte hij van de weg en botste tegen een paal. Politie en ambulance gingen ter plaatse. Agenten constateerden dat de Houtenaar beduidend te veel had gedronken. Hij werd per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht. Ter bepaling van het bloedalcoholgehalte is daar bij hem een bloedproef afgenomen. De uitslag daarvan laat enkele weken op zich wachten. Aan de hand daarvan wordt proces-verbaal tegen de man opgemaakt. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Autokrakers

UTRECHT Agenten hielden op maandagmiddag 28 juni twee jongens aan op verdenking van het plegen van een autokraak.

Rond 14.35 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens op de Muntkade in een auto hadden ingebroken en ervandoor waren gegaan naar park Oog in Al. Meerdere politie-eenheden gingen daar heen en onder andere twee hondengeleiders stelden met hun honden een onderzoek in het park in. Eén verdachte, een 18-jarige jongen uit Utrecht, rende het park uit en werd na een achtervolging op de Richard Wagnerlaan aangehouden.

Dankzij de aanwijzingen van getuigen en een passant die zijn fiets aan een agent ter beschikking stelde, werd de tweede verdachte, een 17-jarige jongen uit Utrecht, in park Oog in Al aangehouden. Ook de buit, een tas, werd aangetroffen.

Beide verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zij zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Collectant

UTRECHT Een collectant had op maandagavond 28 juni een niet erg sociaal doel om voor te collecteren: zichzelf.

Rond 18.20 uur werden agenten op het Lucasbolwerk aangesproken door passanten. Zij wezen hen op een man en verklaarden dat hij zogenaamd voor Unicef aan het collecteren was, maar dat hij het geld in eigen zak stak. Agenten spraken de verdachte, een 53-jarige man uit Nieuwegein, aan. Hij had inderdaad een collectebus bij zich en had geen vergunning om te collecteren. Daarop hielden de agenten de man aan en namen de collectebus met bijna 35 euro aan inhoud in beslag. De verdachte bleek een veelpleger te zijn en vaker dit soort activiteiten te ontplooien. Hij is naar het politiebureau overgebracht, is ingesloten en voor nader onderzoek in verzekering gesteld.