Scania


maandag 28 juni 2010 10:06

Talentvolle chauffeurs op praktijkronde Young European Truck Driver

De twaalf Nederlandse finalisten zijn bekend!

De nieuwe vestiging Scania Alblasserdam was het startpunt van de gevarieerde zuinigheidsrit over de openbare weg.

Breda, 27 juni 2010 - Dit weekend streden veertig jonge beroepschauffeurs om een plek in de nationale finale van Scania's Young European Truck Driver (YETD) competitie 2010.

Zij moesten hun vaardigheden tonen op verschillende onderdelen, zoals zuinig en anticiperend rijden, lading zekeren en manoeuvreren. Dit alles verliep in een zeer competitieve en sportieve sfeer. De twaalf beste deelnemers gaan op 25 juli de strijd aan om de nationale titel en een plek in de Europese finale waar achttien verschillende landen het tegen elkaar opnemen.

De veertig deelnemers zijn geselecteerd op basis van hun score tijdens de pittige theoretische voorronde. Dit weekend was het tijd om de vaardigheden in de praktijk te tonen. Locatie was de nieuwe, moderne Scania vestiging in Alblasserdam. Gezien het hoofddoel van de YETD competitie, het bevorderen van de algehele verkeersveiligheid en het vergroten van de bewustwording van jonge chauffeurs, werd tijdens deze ronde veel van de deelnemers gevraagd. En het gaat daarnaast om een grote hoofdprijs; de Europese winnaar gaat naar huis met een nieuwe Scania R-serie.

Een belangrijk onderdeel was het zuinig en anticiperend rijden, waarbij naast brandstofverbruik en de factor tijd ook de score van het Scania Driver Support systeem meetelde. Eén van de deelnemers had recent zijn groot rijbewijs behaald en kwam tot een zeer hoge score van 99% dankzij het volgen van de aangeleerde regels van `Het Nieuwe Rijden'. Verder moesten de deelnemers verschillende theoretische tests afleggen, manoeuvreren in krappe ruimtes, lading zekeren, een algehele voertuigcontrole uitvoeren en ook de kennis over banden werd getoetst. Dit leverde een spannende strijd op met kleine onderlinge verschillen.

De Nederlandse finale van de YETD vindt plaats op het Truckstar Festival te Assen op 25 juli a.s. De finalisten gaan daar strijden om de Nederlandse titel. De nationale winnaar gaat vervolgens op 8 en 9 oktober naar de Europese finale bij Scania in Zweden. Hier wordt duidelijk wie zich Young European Truck Driver 2010 mag noemen.

De twaalf finalisten:

1. Dhr. C. Wesselius- 4781 punten

2. Dhr. C. Nieuwkoop - 4595 punten

3. Dhr. N. de Jong - 4582 punten

4. Dhr. I. Dansen - 4475 punten

5. Mevr. L. van der Berg - 4418 punten

6. Dhr. D. van Roovert - 4234 punten

7. Dhr. M. Otter - 4190 punten

8. Dhr. M. Niekerk - 4076 punten

9. Dhr. W. Romme - 4071 punten

10. Dhr. R. v.d. Linden - 4054 punten

11. Dhr. S. v.d. Bragt - 3952 punten

12. Dhr. G. Groothuis - 3899 punten