Gemeente Soest

Verslag raadsvergaderingen 22 en 23 juni

29 juni 2010

Op dinsdag 22 en woensdag 23 juni 2010 heeft de gemeenteraad van Soest vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomsten om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

RAAD 22 JUNI 2010

Collegeprogramma 2010-2014

Het collegeprogramma "Soest, waar iedereen meetelt", is besproken. In het document is een visie op Soest, bestuurlijke vernieuwing, partnerschap en participatie opgenomen. Daarnaast zijn er voor de verschillende onderdelen van het gemeentelijk beleid programmatische verkenningen beschreven.

De meerderheid van de gemeenteraad kon zich vinden in de geschetste visie en de beschreven programmatische verkenningen. Door hen is ook ingestemd met het actuele financiële meerjarenperspectief.

De oppositiepartijen hebben dit meerjarenperspectief voor kennisgeving aangenomen, omdat de vermelde cijfers nog onzeker zijn. Vanaf dit najaar tot voorjaar 2011 zal een kerntakendiscussie gevoerd gaan worden om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen.
---

Voorjaarsnota 2010

De gemeenteraad heeft ingestemd met de actualisering van de begrotingspositie. Vanaf 2011 laat de nota begrotingstekorten zien. Via een kerntakendiscussie zal weer een sluitende meerjarenbegroting bereikt moeten worden.

---

RAAD 23 JUNI 2010

Vragen aan het college van B&W

Vragen PvdA over Sociale Dienst

De PvdA heeft via de cliëntenraad Sociale Zekerheid begrepen dat cliënten kritische opmerkingen hebben gemaakt over de Sociale Dienst. De fractie wil hierover meer weten van het college van B&W. Wethouder Kemmerling licht als portefeuillehouder toe dat zoveel mogelijk wordt gedaan om de cliënten goed te kunnen bedienen.

Ze zal hierover nog contact opnemen met de cliëntenraad.

Vragen Soest 2002 over gemeentelijke informatieverstrekking

Soest 2002 stelt vragen over het beluit van het college van B&W om de gemeentelijke informatieverstrekking (Op 't Hoogt) het komende jaar te publiceren in zowel de Soester Courant als Soest Nu. Volgens de fractie kost dit onnodig extra geld.

Portefeuillehouder wethouder Kemmerling geeft aan dat in dit overgangsjaar de publicaties in beide kranten worden geplaatst. Daarna zal een nieuwe aanbesteding plaatsvinden voor een langere periode en wordt rekening gehouden met het dan opnieuw geformuleerde communicatiebeleid van de gemeente Soest.

Een motie van Soest 2002 om het college van B&W te verzoeken alsnog een keuze voor de Soester Courant óf Soest Nu te maken wordt verworpen (6 voor, 22 tegen).

---

Aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in verband met de WABO

Op 1 oktober 2010 treedt de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) in werking. De gemeenteraad heeft ingestemd met de hiervoor noodzakelijke aanpassingen van de APV.

---

Verordeningen WWB, WIJ, IOAW en IOAZ

Op basis van nieuwe wetgeving dienen deze verordeningen op het gebied van sociale zekerheid aangepast te worden. De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde aanpassingen.

---

Voorbereidingsbesluit Soest-Midden en -Zuid

Op korte termijn komt een bestemmingsplan voor dit gebied in bespreking. De gemeenteraad heeft ingestemd met een zogenaamd voorbereidingsbesluit. Dat betekent dat totdat het bestemmingsplan behandeld is door de gemeenteraad, bouwplannen worden aangehouden.

Naar aanleiding van dit agendapunt heeft Soest 2002 de bestemming van het voormalige sportterrein aan de Staringlaan aan de orde gesteld. Geruime tijd bestaan er plannen om dit gebied te bebouwen.

Het college van B&W heeft in het voorontwerp-bestemmingsplan de bestemming sport gehandhaafd. Soest 2002 is van mening dat de bestemming al gewijzigd dient te worden naar wonen.

Portefeuillehouder wethouder Witte deelt namens het college mede dat dit in dit stadium ongewenst is. Het kan leiden tot financieel nadelige gevolgen. Een motie met het verzoek om de bestemming wonen op te nemen is verworpen (12 voor, 16 tegen).

---

Evaluatie Planning & Controlcyclus

Een raadswerkgroep heeft een rapportage over dit onderwerp aangeboden aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de voorgestelde aanbevelingen.
---

Duurzaamheidsplan 2010-2014

Soest wil samen met de inwoners vormgeven aan een duurzamer Soest. In het plan zijn vier thema's benoemd (wonen, werken, leefomgeving en gemeentelijke organisatie) waarvoor doelen worden gesteld. De gemeenteraad gaat akkoord met het plan.

---

Waterberging De Wiek

Met enkele externe partners is overeenstemming bereikt over de manier waarop in het gebied De Wiek (bij bedrijventerrein De Grachten) natuur, waterberging en wonen kunnen worden gecombineerd.

Het Landgoed Pijnenburg verkoopt de grond voor de waterberging aan de gemeente Soest in ruil voor beperkte bouwmogelijkheden. De gemeenteraad heeft ermee ingestemd om dit verder te gaan ontwikkelen.
---

Bestemmingsplan Weegbreestraat 54

Op de Weegbreestraat 54 wordt een apartementengebouw met winkelruimte gerealiseerd. De gemeenteraad stemt in met dit bestemmingsplan. Hierin is een kleine uitbreiding van de begane grondlaag voor een supermarkt (Lidl) opgenomen, inclusief het realiseren van extra parkeerplaatsen aan de Weegbreestraat.

De gemeenteraad heeft de portefeuillehouder, wethouder Van Berkel-Vissers, gevraagd de verkeersaspecten voor de toekomstige situatie goed te bezien.

---

Kruising Abrona/N237

De gemeenteraad heeft ingestemd met het beschikbaar stellen van maximaal EUR 482.000 voor het realiseren van de kruising Abrona/Sterrenbergweg met de N237. Een nieuwe aansluiting is in verband met onder andere het bouwproject op het Abronaterrein zeer gewenst.

Recent is er overeenstemming bereikt tussen de verschillende betrokken partijen over de financiering van de realisering van de kruising. In verband met werkzaamheden aan de A28 aan het einde van dit jaar zal de realisering van de kruising zeer snelopgepakt gaan worden (een combinatie van beide projecten is niet mogelijk).