Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Introductie bijzonder betaalmiddel in de Bijlmer

29 juni 2010

Van juli tot oktober 2010 kun je bij zeventien winkels in Amsterdam Zuidoost korting of extra's krijgen door te betalen met Bijlmer Euro's. De Bijlmer Euro is een lokaal betaalmiddel dat appelleert aan het vertrouwen in de eigen buurt en lokale economie en netwerken wil bevorderen. Het project is ontwikkeld door de Britse kunstenaar Christian Nold in opdracht van Imagine IC. De Bijlmer Euro wordt geïntroduceerd op 8, 9 en 10 juli: dan staat de mobiele Bijlmer Euro Bank 's middags in de respectievelijke winkelcentra Amsterdamse Poort, Kraaiennest en Ganzenhoef.

Een Bijlmer Euro is een regulier vijf- of tien eurobiljet met daarop een herbruikbare en schadeloos afneembare sticker met een RFID-tag. Deze is vergelijkbaar met de chip in de wegwerp OV-chipkaart. De winkelier scant de Bijlmer Euro's als hij ze ontvangt. Zo wordt de locatie van de betaling, en uiteindelijk de route van de Bijlmer Euro's, doorgegeven aan www.BijlmerEuro.net. Hierop worden lokale economische netwerken in kaart gebracht: in een speciale plattegrond verbeeldt de site hoe de verschillende klantenkringen via economische transacties met elkaar in verbinding staan.

Mobiele Bijlmer Euro Bank
De Bijlmer Euro stickers zijn verkrijgbaar bij de mobiele Bijlmer Euro Bank. Die staat bij Imagine IC of toert door de wijk. Je kunt Bijlmer Euro's ook krijgen als wisselgeld bij de deelnemende winkeliers, die met hun unieke producten verschillende lokale gemeenschappen bedienen. Bij de mobiele bank kan iedereen zijn eigen Bijlmer Euro scannen en zien welke weg het biljet al heeft afgelegd door de buurt.

Geld is een afspraak tussen mensen die elkaar vertrouwen De Britse kunstenaar Christian Nold (www.softhook.com ) is geïnspireerd door de tienduizenden functionerende lokale geldsystemen in de wereld. Groepen mensen die hetzelfde geld gebruiken zijn vertrouwensgemeenschappen: je moet het vertrouwen hebben dat het papiertje of stuk metaal dat je van iemand krijgt, waard is wat erop staat, en zijn waarde behoudt bij een transactie. Nold is gefascineerd door het feit dat er in de Bijlmer verschillende onderlinge waarde-, leen- en spaarsystemen bestaan. Nold vroeg zich af: Is het mogelijk een nieuw waardesysteem te introduceren, dat een Bijlmerbreed vertrouwen in de buurt vertegenwoordigt? `Een Bijlmer Euro is meer waard dan een gewone euro want hij is geladen met vertrouwen in de buurt.'

Christian Nold
Christian Nold werkt op de kruising van kunst, design en educatie. Hij ontwikkelt nieuwe participatieve modellen voor de representatie van gemeenschappen. In zijn innovatieve cartografische projecten namen in zestien verschillende landen duizenden mensen deel.

Bijlmer Euro is een project van Christian Nold en Imagine IC, in samenwerking met Waag Society.
Bijlmer Euro is bij Imagine IC onderdeel van het programma `Out of the Cube. Podium voor Intercultureel Experiment' en mede mogelijk gemaakt door de deelnemende winkeliers, de Mondriaanstichting en Stichting Doen.

Bij Imagine IC vertellen mensen hun eigen verhalen van migratie en multiculturele actualiteiten. In tentoonstellingen, multimediaprojecten en debatten bespreken zij samen met kunstenaars en wetenschappers wat er speelt in de wijk, de stad en het land. Imagine IC wordt gefinancierd door het Ministerie van OCW en de Stad Amsterdam. www.imagineic.nl

---