Politie Utrecht

Persberichten Binnensticht, 11.00 uur

Utrecht, 29-06-2010

Mogelijke oplichter actief

ZEIST- Tussen 15 en 17 juni zijn de politie vijf meldingen binnengekomen van een mogelijke oplichting.

Een manspersoon is in deze periode aan de deuren geweest in de omgeving Burgemeester Korthals Alteslaan en de Tilanuslaan. De man geeft aan een veiligheidsadvies te willen geven omdat hij dit voor zijn studie doet. Bij geen van de vijf keren is het de man gelukt naar binnen te komen. De politie heeft het sterke vermoeden dat het hier om een oplichter/dief gaat en verzoekt getuigen te bellen als het soortgelijke situatie voordoet. Zij kunnen bellen met 0900-8844, district Binnensticht.

Gelegenheid maakt de dief

DE BILT/ZEIST- De politie in district Binnensticht is deze week, in samenwerking met beide gemeenten, gestart met een voetjesactie. Medewerkers nemen papieren voetafdrukken mee tijdens hun werk in de wijken. Bij het zien van een inbraakgevoelige situatie, wordt een voetje in de woning neergelegd met daarop de waarschuwende tekst: Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn... Doel van de actie is bewoners te waarschuwen tegen insluipers die in de zomer vaker toeslaan. Bij eerdere voetjesacties in het district Rijn & Venen, de stad Utrecht en het district Eemland zuid was er sprake van een nuttige en noodzakelijke actie, gezien de hoeveelheid voetjes die werden achtergelaten.

De agenten letten vooral op openstaande ramen of niet afgesloten achter- of tuindeuren. Is niemand thuis, dan wordt een voetje via het raam naar binnen geworpen of in de woning gelegd. De bewoner zal bij thuiskomst geconfronteerd worden met een de waarschuwing dat een inbreker zijn slag had kunnen slaan plus een verwijzing naar de internetsite van de politie voor aanvullende informatie.

De ervaring leert dat als het warmer wordt, de insluiper vaker zijn slag slaat. Deuren en ramen staan bij mooi weer vaker open, terwijl bewoners even afwezig zijn of niet direct zicht hebben op deze toegangen. Een insluiper ziet zo eenvoudig kans via de openstaand raam of schuifpui naar binnen te komen en snel waardevolle goederen mee te nemen. Populaire buit bij insluipingen zijn portemonnees, laptops, handtassen en mobiele telefoons die voor het grijpen liggen.

Het advies is om deuren en ramen altijd af te sluiten bij (korte) afwezigheid en tassen met inhoud uit het zicht te plaatsen. Bij verdachte situaties bijvoorbeeld een onbekende in de achtertuin van de buren - is het overigens heel belangrijk om direct het alarmnummer 112 te bellen.