Gemeente Kapelle

Beeld bij De Vroone

Vrijdag 25 juni 2010 is er bij De Vroone een fraai beeld geplaatst. Een zware sokkel en een beeld dat uit louter steen bestaat, zijn door een kraan van de firma Goud op de goede plaats gezet. Ik ben blij met het beeld en hoop dat velen met mij genieten van het werkstuk van de heer Arutjnian.

De Armeense kunstenaar Eduard Arutjnian heeft het de gemeente aangeboden tegen kostprijs. Die bijzondere geste waardeer ik zeer.Zijn voorwaarde was wel dat het beeld op een mooie plek in Kapelle kwam te staan. Bij De Vroone staat het goed in het zicht; bovendien is De Vroone een ontmoetingsplaats die veel mensen wekelijks aandoen.

Wie het beeld nauwkeurig bekijkt, ziet verschillende goed herkenbare elementen. Iedereen moet een hand zien. Het is de hand van iemand die zit te peinzen. Die persoon is een man die zijn hoofd ietwat schuin houdt. Waarover denkt deze man? In ieder geval over 'zijn' vrouw. Aan de achterkant heeft Arutjnian een vrouwengelaat uitgebeeld. Met een oud-Hollands spreekwoord gezegd: het trouwen en het huisgezin die hebben wat bedenkens in!

Het bovenste gedeelte wordt gevormd door een bal die ligt op vleugels. Die bal duidt de bron aan en staat voor de liefde en het goede. Dat goede wordt als met vleugels naar de mens gedragen. Als u er iets anders in ziet, is dat natuurlijk ook goed. Kapelle is in ieder geval een beeld met een boodschap rijker!

De officiële opening is gepland op 3 september 2010.

L.F. Kosten, wethouder Cultuur