Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Nieuwe restauratieregeling voor rijksmonumenten

29 jun 2010 - 10:06

Per 1 oktober 2010 wordt een nieuwe subsidieregeling voor restauratie van door het Rijk beschermde monumenten van kracht. De Restauratieregeling monumenten 2010 en 2011 is op 29 juni gepubliceerd in de Staatscourant. Zo hebben eigenaren ruim de tijd voor het opstellen van een restauratieplan.

De regeling is gebaseerd op artikel 43 van het Besluit rijkssubsidiëring instandhouding monumenten (het Brim). Eigenaren die op grond van het Brim in aanmerking komen voor instandhoudingssubsidie, kunnen een beroep doen op deze restauratieregeling.

Het budget voor de nieuwe restauratieregeling is beschikbaar gekomen door de afschaffing per 1 januari 2010 van de vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van beschermde monumenten. Het nadelige effect van het afschaffen van de vrijstelling is voor de monumentensector berekend op EUR 23 miljoen per jaar. Dit bedrag wordt voortaan jaarlijks aan de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toegevoegd.

Twee budgetten

Met deze regeling is EUR 46 miljoen (het budget voor de jaren 2010 en 2011) beschikbaar voor de restauratie van beschermde monumenten. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen van het moderne monumentenbeleid (herbestemming), met de nog bestaande restauratiebehoefte, en met de compensatie voor het afschaffen van de vrijstelling overdrachtsbelasting voor organisaties voor monumentenbehoud.
De regeling is daarom in twee afzonderlijke budgetten opgesplitst. Op grond van hoofdstuk 2 wordt EUR 30 miljoen verdeeld over grootschalige restauratieprojecten en restauratieprojecten waarbij herbestemming aan de orde is. Hoofdstuk 3 regelt de verdeling van EUR 16 miljoen ten behoeve van restauraties door aangewezen organisaties voor monumentenbehoud.

Herbestemming en grootschalige restauraties

Eigenaren kunnen subsidie aanvragen op grond van hoofdstuk 2 van de regeling als de restauratie gepaard gaat met herbestemming of als het een grootschalige restauratie betreft.
Van herbestemming is sprake als het monument een nieuwe functie krijgt of als de functie van het monument na een periode van leegstand wordt hersteld. De subsidiabele kosten van het restauratieplan waarvoor subsidie wordt gevraagd, moeten hoger zijn dan EUR 500.000. Om diverse projecten te kunnen honoreren, kan per beschermd monument maximaal over een bedrag van EUR 5 miljoen aan subsidiabele kosten subsidie worden verstrekt.
Een restauratieproject is grootschalig als de subsidiabele kosten hoger zijn dan EUR 2 miljoen. Ook hier geldt dat maximaal over een bedrag van EUR 5 miljoen aan subsidiabele kosten subsidie kan worden verstrekt.

Omdat de kans bestaat dat er meer aanvragen worden ingediend dan dat er middelen beschikbaar zijn, wordt er op datum van binnenkomst van de aanvraag geselecteerd (wie het eerst komt), en wordt rekening gehouden met regionale spreiding; per provincie worden maximaal vier aanvragen gehonoreerd. Komen er op dezelfde dag meer aanvragen binnen dan er binnen een provincie kunnen worden gehonoreerd, dan hebben de aanvragen met de laagste subsidiabele kosten voorrang, om zoveel mogelijk aanvragen te kunnen honoreren.

Voor de subsidieverstrekking is verder het volgende van belang:
* de indieningstermijn voor aanvragen loopt van 1 oktober 2010 tot en met 30 april 2011.

* de aanvraag wordt beoordeeld aan de hand van een in te dienen aanvraagformulier, restauratieplan, actuele begroting, actueel inspectierapport en bij herbestemmingsprojecten een bouwhistorische verkenning.

* de subsidie bedraagt 70 procent van de subsidiabele kosten.
* de restauratie vangt uiterlijk aan in 2011.
* na afronding van de restauratie dient de subsidieontvanger een verantwoording in van de subsidie die bestaat uit een prestatieverklaring en een financieel verslag.

Bij subsidieaanvragen hoeft maar een beperkt aantal documenten te worden verstrekt. Slechts enkele daarvan moeten speciaal opgesteld worden voor de aanvraag. Een verleende vergunning geldt niet als indieningsvereiste. Het aanvragen van een vergunning voor de uitvoering van de werkzaamheden is immers vanzelfsprekend, evenals het wachten met de start van de werkzaamheden totdat de vergunning is verleend.

Aangewezen organisaties voor monumentenbehoud

Organisaties voor monumentenbehoud waren de doelgroep van de afgeschafte fiscale voordelen. Daarom is de restauratieregeling gedeeltelijk op hen toegespitst. Hoofdstuk 3 van de regeling biedt aangewezen organisaties de gelegenheid tot een bepaald bedrag subsidie te krijgen. Voor de genoemde organisaties is in totaal EUR 16 miljoen beschikbaar. De verschillende subsidieplafonds - één per organisatie - zijn gebaseerd op een lijst met restauratieprojecten die door de gezamenlijke organisaties zijn aangedragen.

De subsidieaanvraag voor deze organisaties is heel eenvoudig: het opgeven van de monumentnummers, adresgegevens en een raming van de subsidiabele kosten per monument is voldoende.

De regeling vindt u hiernaast.