Belgische Federale Overheid


Millenniumrapport 2010: crisis hindert strijd tegen honger

De internationale gemeenschap heeft de voorbije tien jaar successen geboekt in de strijd tegen de armoede, maar lang niet alle vooropgestelde Millenniumdoelen - 8 ontwikkelingsdoelen te behalen tegen 2015 - werden bereikt. Vooral de recente economische crisis bemoeilijkt de strijd tegen de honger. Dat bleek bij de voorstelling in New York van het jaarlijkse Millenniumrapport van de Verenigde Naties.

Vrij goede resultaten

Er werd aanzienlijk vooruitgang geboekt voor het verschaffen van lager onderwijs aan kinderen (vooral in Afrika), het verbeteren van de gezondheid van kinderen, de strijd tegen aids en malaria en de toegang tot drinkbaar water. Ook de kindersterfte neemt af. De sterfte van kinderen jonger dan vijf zakte van 12,6 miljoen in 1990 naar een geschatte 8,8 miljoen in 2008. Dat betekent een afname van de mortaliteitsgraad van 100 naar 72 doden per 1.000.

Crisis vertraagt vooruitgang

De VN betreuren niettemin dat andere doelstellingen niet of minder zijn geëvolueerd. Zo heeft de economische crisis de strijd tegen de honger bemoeilijkt, omdat de armsten erg geleden hebben onder de sterke verhoging van de voedselprijzen in 2008 en de daling van de inkomsten in 2009.

"De verbetering van de levensomstandigheden van de armen gaat te traag. Bovendien werden bepaalde successen, behaald door enorme inspanningen, tenietgedaan door klimaatproblemen, voedseltekorten en de economische crisis", zegt secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon in het voorwoord van het rapport.

Minder mensen in extreme armoede

Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, met minder dan 1,25 dollar per dag, is wel geëvolueerd van 46% van de wereldbevolking in 1990 naar 27% in 2005. Dat is vooral te danken aan de vooruitgang die werd geboekt in China en Zuid-Azië. Een van de Millenniumdoelen is om dit aandeel tegen 2015 te verlagen tot 15 procent.

Uitdagingen: sanitair, gender en moedersterfte

Maar er is nog veel werk voor de boeg. Tot de bevindingen van het rapport behoort onder meer de vaststelling dat slechts de helft van de bevolking toegang heeft tot degelijk sanitair, zoals toiletten of latrines, en dat meisjes in het armste vijfde van de huishoudens 3,5 maal meer kans lopen om onderwijs mis te lopen. Ook krijgt minder dan de helft van de vrouwen professionele bijstand bij de geboorte, een belangrijke voorwaarde om moedersterfte te voorkomen.

Millenniumrapport 2010 van de VN (PDF, 6.34 MB) Zie het origineel