CBS-informatie niet herkenbaar voor cateringsector

29/06/2010 11:53

Veneca

Het CBS heeft op 28 juni naar buiten gebracht dat bedrijfsrestaurants een prijsverhoging laten zien van 24% over de periode 2007-2010. Veneca (de branchevereniging van de landelijke contractcateraars) geeft graag nadere uitleg aan de CBS-cijfers.

Feiten

Hoewel de details van het onderzoek nog niet bij Veneca bekend zijn, is onze reactie dat wij deze uitslag niet herkennen. De bestedingen van een basislunch zijn volgens onze gegevens namelijk nauwelijks gestegen. Weliswaar heeft de melkprijs en de graanprijs een kostenverhogend effect gehad, maar de gemiddelde bedrijfsrestaurantbezoeker geeft nog vrijwel evenveel uit als in 2007.

Traditioneel ligt de prijs van producten in een personeelsrestaurant ergens in het midden van die van de supermarkt en de horeca. Dat is ook logisch. In feite is het een 'horeca'voorziening die gesubsidieerd wordt door de werkgever.

Deze subsidies lopen sinds een aantal jaren terug, en deze tendens is mede versterkt door de crisis. De inkomsten voor de cateringorganisatie zijn door het verminderen van de subsidie niet gestegen.

Nieuwe ontwikkelingen

Ook is een slag gemaakt, mede op verzoek van de markt, met duurzaamheid en een biologisch aanbod. Biologische producten, producten met een eerlijk handel keurmerk (Fair Trade e.d.) en streekproducten zijn wel iets duurder dan de gangbare producten. Ook nieuwe concepten van de cateraars, zoals bijvoorbeeld warme maaltijden of luxe gerechten, zijn steeds meer te vinden in de restaurants. De bezoeker van het bedrijfsrestaurant vindt dat nieuwe aanbod interessant en is bereid hiervoor te betalen.

Kortom: het beeld omtrent de prijsverhogingen ligt genuanceerd. Inmiddels is er contact geweest met vertegenwoordigers van CBS en heeft CBS ingestemd met een overleg. Veneca zal CBS van nadere informatie voorzien zodat daarmee haar statistische berichtgeving kan worden verbeterd.

Over Veneca:

Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) is de brancheorganisatie van 12 landelijk opererende contractcateringorganisaties (het verzorgen van restauratieve diensten op basis van een duurovereenkomst door een professionele cateraar). De Veneca-leden verzorgen ruim 2 miljoen maaltijden per dag. Meer dan 95% van de uitbestedingsmarkt wordt door Veneca-leden verzorgd. Per eind 2009 waren circa 17.000 werknemers, waarvan 70% vrouwen en 30% mannen, werkzaam voor de leden van Veneca.

De leden van Veneca zijn:

Albron Nederland B.V., Appèl B.V., Avenance Nederland, Compass Group Nederland Holding B.V., CuliCare Catering B.V., Gate Gourmet Amsterdam B.V., Hutten Business Catering, ISS Catering Services B.V., KLM Catering Services Schiphol B.V., Prorest Catering B.V., SAB Catering B.V., Sodexo B.V.





http://www.veneca.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redacties (