Nederlandse Multinationals bezinnen zich op mensenrechten

29/06/2010 11:58

Global Compact Nederland

DEN HAAG, 29 JUNI 2010 - Tien toonaangevende Nederlandse multinationale ondernemingen hebben op eigen initiatief onderzocht op welke manier mensenrechten raken aan hun bedrijfsvoering. In het kader van Global Compact - een partnership van de Verenigde Naties met het bedrijfsleven - onderzochten zij op welke manier zij mensenrechten kunnen waarborgen, ook in situaties waar regeringen geen adequaat toezicht uitoefenen of mensenrechten anderszins onder druk komen te staan. De eindpublicatie met de bevindingen is aangeboden aan de Minister van Buitenlandse Zaken.

De bedrijven uit het onderzoek - AkzoNobel, Essent, Fortis Bank Nederland, KLM, Philips, Rabobank, Randstad, Shell, TNT, en Unilever - ontdekten dat zij zonder het zichzelf altijd te realiseren, vaak al veel aan mensenrechten doen. Voorbeelden zijn: bevorderen van de veiligheid op de werkvloer (recht op veilige werkomstandigheden), voeren van een diversiteitsbeleid (verbod van discriminatie naar o.a. geslacht, herkomst, leeftijd) en tonen van respect voor rechten van minderheden (bijvoorbeeld rechten van inheemse volkeren).

Met de publicatie 'How to do business with respect for human rigths: A guidance tool for companies' bieden zij zichzelf en andere bedrijven een handleiding. Dit houdt onder meer in het opstellen van een mensenrechtenbeleid; het in kaart brengen van de uitwerking van hun activiteiten op mensenrechten; actief controleren of hun inspanningen effect hebben; en klachtenmechanismen instellen voor mensen van wie rechten aangetast zijn door activiteiten van de onderneming. Het initiatief is gebaseerd op het rapport 'Protect, Respect and Remedy,' van John Ruggie, de speciale vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de VN. Dit rapport vindt veel weerklank vindt bij overheden, NGO's en het bedrijfsleven.

André van Heemstra, voorzitter van Global Compact Nederland en voormalig lid van de raad van bestuur van Unilever, overhandigde de publicatie aan André Haspels, plaatsvervangend Directeur-Generaal Internationale Samenwerking, die demissionair Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen verving, en aan Roderick van Schreven, Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het Ministerie van Economische Zaken.

Van Heemstra: "Respect voor mensenrechten is een kern element van Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen. In toenemende mate verlangt de maatschappij dat bedrijven hierover verantwoording afleggen. Daarvoor biedt deze publicatie goede handvatten."

André Haspels zei namens Minister Verhagen: "Nederlandse bedrijven zetten zich internationaal op de kaart door de manier waarop zij zaken doen. Mensenrechten zijn bovendien een prioriteit in het buitenlands beleid van de regering. In het beschermen en bevorderen van mensenrechten zijn overheid en bedrijfsleven dus partners. Koopman en dominee, hand in hand".

Roderick van Schreven van het Ministerie van Economische Zaken constateerde uit het rapport dat bedrijven duidelijk een stap verder gaan dan enkele jaren geleden. "De handreiking geeft aan wat de mogelijkheden zijn voor een eigen mensenrechtenbeleid van bedrijven. Dat is belangrijk voor hun profilering en reputatie - en die van Nederland."

De eindpublicatie is digitaal te vinden op www.gcnetherlands.nl


---

Over Global Compact:

Global Compact is een initiatief van oud VN secretaris-generaal Kofi Annan die in 1999 bedrijven op het World Economic Forum in Davos opriep om de Verenigde Naties te helpen haar doelstellingen te realiseren. Bedrijven die zich aansluiten bij Global Compact, committeren zich aan 10 principes waaronder het respecteren van mensenrechten en fundamentele arbeidsnormen. Inmiddels nemen 8000 bedrijven en andere belanghebbende organisaties deel in het Global Compact; in Nederland zijn dat er 65. Global Compact Nederland zal in de komende tijd concrete activiteiten organiseren om met deze handreiking de aandacht in het bedrijfsleven voor mensenrechten te vergroten.

Meer over de geheel Engelstalige publicatie:

"This publication builds on the Protect, Respect and Remedy framework of the UN Special Representative for Business and Human Rights, Professor John Ruggie. Ten multinational companies of the Global Compact Network Netherlands (AkzoNobel, Essent, Fortis Bank Nederland, KLM, Philips, Rabobank, Randstad, Shell, TNT, and Unilever) worked together during one- and-a-half years to form the Business & Human Rights Initiative. They considered and learned from the framework in three cumulative phases:


1. Confidential, individual company assessments


2. Peer-learning through workshops and seminars


3. Development of suggestions for implementation

The descriptions, learnings and guidance points collected in this guidance tool build on the experience gained during the course of the Business & Human Rights Initiative. They are intended to help companies implement a commitment to respect human rights in line with the framework of the Special Representative. The Business & Human Rights Initiative hopes they will be useful and inspirational to companies, as well as contribute to the ongoing work of the Special Representative."

Het werk van Speciaal Vertegenwoordiger John Ruggie is te vinden op: www.business-humanrights.org/SpecialRepPortal/Home