Rijksgebouwendienst


Presentatie eindresultaten Onderzoekslab 'Nederland wordt anders'

dinsdag, 29 juni 2010

De eindresultaten van de tweede ronde van de Onderzoekslabs van 'Nederland wordt anders' wordt 30 juni gepresenteerd in de schouwburg in Almere.

Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol gaat in debat over toekomst architectuur, schoonheid en mentaliteit

Het ontwerp op een nationaal schaalniveau is niet meer van deze tijd. Fundamentele nieuwe opgaven als krimp, binnenstedelijk bouwen en duurzaamheid vragen om een regionale aanpak. Ook moet bij leegstand en hergebruik niet het gebouw, maar juist een nieuwe functie leidend zijn.

Dit zijn twee van de zeven stellingen die op woensdag 30 juni centraal staan tijdens de eindpresentatie van de tweede ronde van de Onderzoekslabs van `Nederland wordt anders'; een initiatief van de Rijksbouwmeester dat ondersteund wordt door rijk, gemeenten, brancheverenigingen en universiteiten. Naar aanleiding van de stellingen gaan Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, Kees Lever (ministerie van LNV), Mieke Span (ministerie van VROM), Max van Aerschot (stadsbouwmeester gemeente Haarlem) en de 75 deelnemers van de onderzoekslabs met elkaar in gesprek.

De stellingen zijn gebaseerd op de resultaten van de tweede ronde van de Onderzoekslabs. Deze zullen op 30 juni eveneens worden gepresenteerd. Tijdens de presentaties passeren verrassende nieuwe inzichten over krimp, groen in en om de stad, particulier initiatief, de toekomst van Nederland en de leegstand van kantoren en scholenbouw. Scherpe analyses en prikkelende voorstellen kenmerken de uitkomsten van de tweede ronde Onderzoekslabs.

In het debat, dat onder leiding staat van journalist Frenk van der Linden, wordt kritisch gekeken naar de uitkomsten. Kan Google Green de krachtwijken van Nederland mooier maken? Is het bieden van belastingvoordelen voor particuliere initiatieven inderdaad kansrijk? Hoe groeit Nederland uit tot beste gezondheidsland ter wereld? Maar vooral: waar en hoe gaan we dit alles in de praktijk brengen?

Kijk ook op nederlandwordtanders.nl

---