Waterschap Aa en Maas

Museumgemaal Caners krijgt nieuw jasje

Op 25 mei startte de restauratie van museumgemaal Caners in Gewande. Het gemaal staat sinds 2001 op de monumentenlijst in de categorie industrieel erfgoed. Om het gemaal ook voor de toekomst te behouden is renovatie noodzakelijk.

Het gemaal staat nu volledig in de steigers en de komende tijd worden onder andere alle krooshekken en terugslagkleppen vervangen. Metselwerk wordt hersteld en de betonconstructie gerepareerd. Enkele kozijnen worden vervangen en het gebouw wordt geschilderd. Het werk wordt uitgevoerd door een erkend restauratiebedrijf. Het project is aangemeld bij het monumentenhuis Brabant zodat via dit project leerlingen kunnen worden opgeleid tot restaurateur. Als alles volgens planning verloopt, worden de werkzaamheden in oktober afgerond.

Historie gemaal Caners
Het gemaal Caners is gebouwd in 1933 en was tot 1979 in bedrijf. Het gemaal ligt aan het einde van de Rode wetering in Gewande. Met het gemaal werden binnendijkse polders bemaald, wat wil zeggen dat overtollig water uit de polders werd gepompt en op de Maas geloosd. Vanaf 1979 heeft het moderne gemaal Gewande deze belangrijke waterbeheersingfunctie overgenomen. Gemaal Caners is sinds dien ingericht als museumgemaal. Er zijn foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te bezichtigen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens openingsuren regelmatig opgestart en er zijn diverse films over heden en verleden te zien. In het voorjaar van 2011 opent Caners haar deuren weer voor het publiek.

Waterbeheersing
Het waterschap zorgt voor voldoende water in een bepaald gebied. Door middel van gemalen kan de hoeveelheid water en het waterpeil in waterlopen, zoals sloten, beken en kanalen, geregeld worden. Als er door bijvoorbeeld hevige regenval veel water door een watergang stroomt, zorgt een gemaal voor snellere afvoer van het overtollige water. Het is dus van groot belang dat gemalen optimaal blijven functioneren om `droge voeten' te houden

Partners
Om het gemaal voor de toekomst te behouden is een instandhoudingsplan opgesteld. Op basis van dit zogenaamde BRIM plan is door de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed subsidie verleend. Voor de voorbereiding en uitvoering van het project is door de provincie Noord- Brabant in het kader van de subsidieregeling Impuls restauratie Monumenten een subsidie toegekend om voor het overgrote deel bij te dragen in de kosten.

caners in de steigers