Waterschap Aa en Maas

Natuurlijk karakter terug

Vierlingsbeekse Molenbeek krijgt Natuurlijk karakter terug

Waterschap Aa en Maas onderzoekt de mogelijkheden om de Vierlingsbeekse Molenbeek haar natuurlijke karakter weer terug te geven. In de loop van jaren is de beek rechtgetrokken, waardoor de natuurwaarden en landschappelijke eigenschappen zijn verdwenen. Samen met andere overheden en partijen worden nu ideeën gevormd om het beekdal weer in volle glorie te herstellen.

De Vierlingsbeekse Molenbeek is 4,5 kilometer lang en stroomt vanaf de provinciegrens naar de Maas. Het beekdal is bijzonder en ligt in de ecologische hoofdstructuur (EHS), dat zijn belangrijke, door de Provincie aangewezen natuurgebieden. In samenwerking met de gemeente Boxmeer, Dienst Landelijk Gebied, Provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat, ZLTO, IVN, Staatsbosbeheer, waterschap Peel en Maasvallei wordt het beekdal opnieuw ingericht.

Natuur, cultuurhistorie en waterberging
Ernest de Groot, Dagelijks Bestuurslid waterschap Aa en Maas: "De Vierlingsbeekse Molenbeek is een prachtige beek met veel unieke elementen, zoals het nog aanwezige rad van de watermolen en de restanten van kasteel Makken. De ontwikkeling van de beek kan goed samengaan met andere functies zoals landbouw, natuur, recreatie en cultuurhistorie."

De eerste schetsen zijn onlangs op papier gezet. Ook zijn er al huiskamergesprekken gevoerd met ongeveer twintig grondeigenaren. Het herstelproject biedt kansen voor particulier natuurbeheer, daarnaast kunnen grondbezitters meewerken aan kavelruil. "Op deze manier kan een win-win situatie ontstaan voor een gezonde bedrijfsvoering en voor voldoende ruimte voor de beek. Want het water heeft in de toekomst meer ruimte nodig, onder meer vanwege klimaatverandering. Het extreme noodweer in Vierlingsbeek en Boxmeer begin juli vorig jaar zit velen nog vers in het geheugen", aldus Ernest de Groot.

Komend jaar werken de partijen de schetsen verder uit. De planning is om het project in 2013 uit te voeren. Het traject vanaf de watermolen tot de monding in de Maas wordt eerder opgepakt. Hier wordt onder andere de watermolen passeerbaar gemaakt voor vissen. Voor de aan te leggen vispassage is onlangs al Europese subsidie toegekend.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
De herinrichting van de Vierlingsbeekse Molenbeek maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.