Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Nieuwe veerpont Akersloot wordt gedoopt

Publicatiedatum : 29 juni 2010


De gemeente Castricum is altijd eigenaar geweest van de oude veerpont, die al 132 jaar heen en weer vaart tussen Akersloot en de N244. Het hoogheemraadschap was sinds 1993 verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer.

Nu de oude kabelpont is vervangen voor een vrijvarende pont, het hoogheemraadschap vanaf 1 juni 2010 de exploitatie heeft overgenomen van de gemeente én de oude tarieven zijn aangepast is het tijd voor een officieel feestelijk moment. Daarom draagt de gemeente op donderdag 1 juli de pontsleutel officieel aan ons over. Daarna wordt de nieuwe pont, volgens de officiële scheepvaartgebruiken, gedoopt door de dorpsraad Akersloot.

Pont erg belangrijk voor omgeving

Het pontje is van zeer grote betekenis voor de hele regio: woon-werk verkeer, scholieren en recreanten. Het behoort zelfs tot de provinciale pontjesroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waarin vijf pontjes zijn opgenomen. Omdat de pont zo belangrijk is voor de omgeving en vanwege het belang van een veilige overgang hebben het hoogheemraadschap en de gemeente gezamenlijk besloten de oude pont te vervangen voor een nieuwe pont die vaart zonder kabel.