Gemeente Maassluis

Genieten op en aan het water in Maassluis


Omdat het klimaat verandert en het weer extremer wordt, moeten de gemeente Maassluis en het Hoogheemraadschap van Delfland maatregelen nemen. Deze maatregelen zijn vastgelegd in het Waterplan. Met dit Waterplan `Water in Maassluis' 2008-2015 blijft het in onze stad veilig en prettig wonen. Maar dat niet alleen, er wordt ook aandacht besteed aan natuur- en waterrecreatie. Want wat is er nou leuker dan met mooi weer recreëren op of aan het water?

waterINmaassluis.jpg Steeds meer mensen kiezen er voor om lekker te gaan varen. Het gebied van Delfland leent zich hier natuurlijk ook bij uitstek voor. Omdat recreëren op het water voor iedereen leuk is en moet blijven, gelden er net als in het verkeer regels. Hoogheemraad van Delfland Adri Bom-Lemstra legt uit: `Eigenlijk is er maar een belangrijke vuistregel: u bent niet alleen op het water. Houd dus rekening met andere mensen die op en langs het water wonen en recreëren en met de dieren die er leven. En wees zuinig op de natuur. Vaar veilig en bezorg anderen geen overlast.' Delfland zorgt samen met de gemeenten, het Recreatieschap Midden-Delfland, Groenservice Zuid-Holland/provincie Zuid-Holland en de politie Haaglanden voor het vaartoezicht in onze omgeving. Zij zien echter niet alles. Een melding over bijvoorbeeld te hard varen, opzettelijk hinderlijke golven maken of waterskiën, kan worden doorgegeven aan het Meldpunt van Delfland: (015) 270 18 88 of via meldpunt@hhdelfland.nl.

Zwemmen in de Krabbeplas en Plas Oranjepolder Gaat u liever zwemmen dan varen? Dan kunt u zich het beste houden aan de officiële zwemlocaties die de provincie Zuid-Holland aanwijst. In de omgeving van Maassluis zijn dat de Krabbeplas en Plas Oranjepolder. Bij de officiële zwemlocaties meet Delfland tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot en met 30 september) iedere twee weken de kwaliteit van het water. Als het nodig is stelt de provincie Zuid-Holland, in overleg met Delfland, een negatief zwemadvies of zwemverbod in. Als niet mag worden gezwommen, staat bij het water een bord van de provincie met daarop 'zwemmen afgeraden' of 'zwemverbod', met daarbij een toelichting. U kunt ook van huis uit nagaan of de zwemlocatie op dat moment geschikt is. U belt dan met de Zwemwatertelefoon provincie Zuid-Holland: (070) 441 75 50, kijkt op internet www.zuid-holland.nl/zwemwater of kijkt op teletekst: pagina 725. De zwemwatertelefoon is tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar voor vragen en voor het melden van gezondheidsklachten. Op de website www.zuid-holland.nl/zwemwater staat ook specifieke informatie per zwemlocatie, een kaart met de zwemlocaties en adviezen met betrekking tot het zwemmen in plassen.

Eerst kijken of zwemmen verstandig is Misschien lijkt het wat overdreven om eerst te kijken of het zwemmen op dat moment wel verstandig is. Bij zwemmen in een plas, wordt er meestal niet aan gedacht dat het water gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Zeker als het water niet wordt binnengekregen, denken veel mensen dat er eigenlijk niets kan gebeuren. Maar dit is niet helemaal waar. Wethouder Huub Eitjes vult aan: `Mensen die gaan zwemmen in open water, moeten alert zijn. Er kunnen zich stoffen in het water bevinden die effect hebben op de gezondheid. Blauwalgen kunnen bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen veroorzaken. Niet alleen een slok water, maar ook contact met het water kan dan al slecht zijn voor de gezondheid. Pas vooral op met kleine kinderen. Zij zijn kwetsbaarder omdat ze eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging'.

Meer informatie?

Het volledige Waterplan 2008-2015 en het uitvoeringsprogramma voor Maassluis staat vermeld op www.maassluis.nl > Water in Maassluis of www.hhdelfland.nl

Fotobijschrift: Fotograaf H. v.d. Vlis is deelnemer van fotowedstrijd `Water in Maassluis' in 2009