Gemeente Breda

Kinderen in veilige handen bij beroepskrachten en vrijwilligers

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de uitvoering van het landelijke maatregelenpakket âIn veilige handenâ. Dit is een van de preventieve maatregelen die de gemeente neemt om seksueel misbruik van kinderen binnen vrijwilligersorganisaties te voorkomen. Het maatregelenpakket richt zich op alle vrijwilligersorganisaties die werken met kinderen.

Binnen de Gemeente Breda heeft zich de laatste jaren een aantal voorvallen voorgedaan dat aanleiding is geweest om de maatregelen ter voorkoming van seksueel misbruik op lokaal niveau uit te breiden. Het maatregelenpakket bevat onder andere een stappenplan dat organisaties helpt om een goed preventiebeleid te voeren. Breda Actief en Surplus Welzijn brengen het onder de aandacht bij Bredase vrijwilligersorganisaties door middel van een conferentie, informatiefolders en ondersteuning bij de implementatie binnen de organisatie. Verenigingen die met kinderen werken worden actief benaderd.

Naast het implementeren van het maatregelenpakket âIn veilige handenâ worden binnen Breda Actief twee vertrouwenspersonen geschoold voor de opvang van zowel slachtoffers als daders van seksueel misbruik. De verwachting is, dat het op grotere schaal gebruik gaan maken van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) een preventieve werking zal hebben. Om te bepalen in welke situaties het wenselijk/noodzakelijk is om een VOG aan te vragen, zal de Avans hogeschool een risicoprofiel opstellen voor verenigingen en instellingen.

Een jaar na de implementatie van het maatregelenpakket vindt een evaluatie plaats over hoe de activiteiten zijn verlopen, wat het bereik van de conferentie is geweest en hoeveel voorvallen zich hebben voorgedaan. Aan de hand van de resultaten wordt bepaald of verdere uitbreiding van preventieve maatregelen noodzakelijk is.

Breda, 29 juni 2010