ProRail

Persbericht

29-06-2010

Brug over de Vecht per schip

Het transport van de ruim vijftig meter lange nieuwe spoorbrug âDe Haandrikâ over de rivieren is begonnen. In de gemeente Hardenberg legt ProRail een nieuwe spoorbrug over de Vecht aan bij Gramsbergen. Op dat traject gaat het om het grootste kunstwerk. De stalen overspanning is in Rheden volledig aan elkaar gelast en wordt nu naar de locatie gevaren.

De levensduur van de oude spoorbrug over de Vecht bij Gramsbergen is na circa tachtig jaar op het einde gekomen. ProRail heeft daarom besloten een nieuwe brug te bouwen. Bouwbedrijf Strukton tekende voor het ontwerp en de aanleg ervan. Gemeente Hardenberg en ProRail hadden beide de wens een overspanning met een âstoerâ uiterlijk te bouwen, wat resulteerde in het gebruik van vakwerk spanten en de kleur antraciet.

Specificaties

Met het slopen van de oude brug, verdwijnen ook de middenpeilers ervan uit de Vecht. De doorstroming van de rivier wordt daarmee verbeterd. Op verzoek van het waterschap worden de landhoofden ook nog enkele meters verder uit elkaar geplaatst, om de rivier in natte periodes nog meer ruimte te bieden. De brug weegt 645 ton, is zes meter hoog, 5,75 meter breed en overspant in totaal 52,3 meter. De brug wordt voorzien van een aluminium-zink coating, een voor ProRail relatief nieuwe techniek.

Route

Gisteren is de stalen constructie al buiten de fabriekshal gebracht en op pontons in de Malburgerhaven in Arnhem gezet. Vandaag is de tocht over het water begonnen. Eerst wordt via de IJssel richting Zutphen gevaren. Vervolgens wordt een deel van de tocht via het Twenthekanaal richting Hengelo en het Zijkanaal naar Almelo gedaan, om te eindigen met de laatste kilometers over het Overijsselsch kanaal.en de Vecht. Op
1 juli wordt âDe Haandrikâ met enorme hijskranen van de pontons op de oever gehesen. Verwachting is dat dit najaar de brug wordt ingevaren en bevestigd tussen de beide landhoofden.