Universiteit Leiden

4,5 ton per jaar voor vergroting studiesucces niet-westerse allochtonen

De vijf Randstad-universiteiten krijgen gedurende drie jaar samen ruim 3 miljoen per jaar van het ministerie van Onderwijs om meer niet-westerse allochtone studenten aan te trekken en binnen boord te houden. Voor de Leidse universiteit gaat om 4,5 ton per jaar. Op 23 juni heeft vice-rector Rietje van Dam het convenant daartoe ondertekend.

Om diverse redenen is de instroom van niet-westerse allochtone studenten relatief klein, en de uitval gedurende de studie relatief groot. Uit tot nu toe gedaan onderzoek blijkt dat niet-westerse allochtone studenten eerder voor het hbo dan voor het wo kiezen. Kiezen ze voor het wo, dan zijn ze geneigd om te snel te kiezen voor een studie die tot een âzichtbaar beroepâ opleidt, zoals Geneeskunde of Rechten, zonder zich breder te oriënteren. Dat is echter niet de enige extra reden waarom het alsnog mis kan gaan. Vaak zijn de niet-westerse allochtone studenten de eersten van hun generatie die gaan studeren. Hierdoor zijn ze te weinig bekend met de academische wereld en ontwikkelen ze er ook geen binding mee.

In een later stadium worden per universiteit afspraken gemaakt over streefcijfers voor de instroom en het behouden voor de instelling van niet-westerse allochtone studenten.

Vice-rector Rietje van Dam: âEen universiteit moet de bevolkingsgroepen in de maatschappij weerspiegelen. Daarom is het zo jammer dat niet meer niet-westerse allochtone studenten voor een universiteit kiezen en dat, als we ze eenmaal binnen hebben, de uitval relatief groot is. Wij doen al van alles om meer allochtone studenten te interesseren voor een universitaire opleiding en om ervoor te zorgen dat allochtone studenten zich bij ons thuis voelen. Maar het kan altijd beter en de middelen om te doen wat je eigenlijk zou willen, zijn er niet. Het talent is er, dat blijft onderbenut. Daarom is dit een fantastische kans.â

Het Convenant Randstad-universiteitenâ is een voortvloeisel uit Het Hoogste Goed, de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid van het ministerie van OCW. Het project bevat nog een kleine onzekerheidsfactor met het oog op het nieuw te formeren kabinet.

(29 juni 2010/CH)