Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Foutief gestalde fietsen verwijderd op station Driebergen-Zeist

Het resultaat van anderhalf uur fietsen verwijderen Dinsdagmorgen 29 juni vond er opnieuw een grote fietsverwijderingsactie op station Driebergen-Zeist plaats.
Fietsverwijderingsactie op station Driebergen-Zeist Overigens werden niet alleen foutief gestalde fietsen verwijderd. De politie en het Korps landelijke politiediensten waren ook van de partij. Zij letten vooral op het voortijdig oversteken van de spoorwegovergang en op het negeren van de verkeerslichten.

De fietsverwijderingsactie werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Fietsen die niet in de klem stonden werden op een grote oplegger geladen en overgebracht naar een boerderij aan de Hoofdstraat. Daar kunnen de eigenaren hun fiets tegen betaling tot en met vanavond 19.00 uur ophalen. Hierna worden de fietsen overgebracht naar Modern BV. Fietsen die na dertien weken nog niet zijn opgehaald, worden afgevoerd. Het excuus van haastige reizigers dat er te weinig fietsenklemmen op het station beschikbaar zijn, is onjuist. Aan de Driebergse kant waren nog 250 fietsklemmen vrij. Bij deze fietsenstallingen staat zelfs een automaat waar treinreizigers een kaartje kunnen kopen.

Bij de spoorwegovergang controleerden Buitengewoon Opsporingsbeambten van ProRail. ,,Voetgangers en fietsers die niet voor het rood knipperende overweglicht stoppen, krijgen een procesverbaal." Een duur geintje voor de haastige reiziger die twee of drie seconden voordat de knipperlichten doofden al de overweg overstaken. Een voetganger kwam er met een bekeuring van 45 euro vanaf; een fietser kon 60 euro neertellen, terwijl een bromfietser voor 110 euro op de bon werd geslingerd.

Politieagenten undercover stonden aan de Driebergse kant van het station en voerden een rood-licht verkeerslichtenactie uit. Veel fietsers en voetgangers werden verbaliseerd omdat zij het rode licht negeerden. De zondaars incasseerden hun proces-verbaal zonder morren. ,,Maar dat komt omdat zij weten dat ze fout zitten", verklaart een politieagent.

In het najaar worden opnieuw fietsverwijderingsacties gehouden. Het streven van de gemeente, de politie en ProRail is om tot een ordelijk en net stationsgebied te komen. Door het regelmatig verwijderen van foutief gestalde fietsen wordt de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het stationsgebeid vergroot en neemt de overlast van het wildparkeren af. Ook in het najaar wordt de fietsverwijderingsactie vooraf aangekondigd.