Europese onderscheiding voor IJsbreker Plus

29/06/2010 13:05

ThiemeMeulenhoff

Europese onderscheiding voor IJsbreker Plus

Nederlands leren én inburgeren met innovatieve leermethode

De leermethode IJsbreker Plus is bekroond met de prestigieuze Comenius EduMedia Award. Deze Europese onderscheiding voor innovatieve educatieve producten wordt jaarlijks uitgereikt door het Duitse genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI). IJsbreker Plus is een online applicatie voor taal- en inburgeringscursussen voor anderstaligen. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff heeft de methode onlangs geïntroduceerd.

Het GPI is een wetenschappelijk instituut dat de ontwikkeling van innovatieve, multimediale educatieve producten stimuleert. De Comenius EduMedia Awards worden sinds 1995 op Europees niveau uitgereikt. Inzendingen voor de awards worden beoordeeld op didactiek, inhoud en vormgeving. De prijsuitreiking vond vrijdag 25 juni jl. plaats in Berlijn.

Het onderscheiden IJsbreker Plus is door ThiemeMeulenhoff ontwikkeld in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam. De methode combineert doelgericht inburgeren met gedegen taalverwerving. Het is een Nt2-methode (Nederlands als tweede taal) en richt zich vooral op laag- en middenopgeleide volwassen anderstaligen. IJsbreker Plus gaat uit van het blended learning-concept, een geïntegreerde vorm van groepsonderwijs met een docent en online, zelfstandig onderwijs. Er wordt multimediaal gewerkt met boeken, een webbased applicatie en praktijkgerichte opdrachten. Het lezen, luisteren, spreken en schrijven van de Nederlandse taal in alledaagse situaties staat daarbij centraal. Ook aan woordenschat, grammatica en uitspraak wordt veel aandacht besteed.

Actieve rol in samenleving

"Dankzij de gestructureerde aanpak beklijft de leerstof veel beter", zegt uitgever Margreet Moerland van de business unit Beroepsonderwijs van ThiemeMeulenhoff, "met IJsbreker Plus bereiden cursisten zich niet alleen voor op het inburgeringsexamen, maar - belangrijker nog - op een actieve rol in de samenleving".

IJsbreker Plus is een flexibele methode die zich kenmerkt door gebruiksgemak en keuzevrijheid. Cursisten kunnen online werken, op papier, individueel of in groepsverband. Met de profielen Maatschappelijke Participatie, Werk en Onderwijs Gezondheid en Opvoeding, komt de lesmethode tegemoet aan de profielindeling van de landelijke en lokale overheid. Ook is er de keuze tussen een lang of kort leertraject. IJsbreker Plus is gebaseerd op de taalmodules van het succesvolle IJsbreker lesmateriaal van ThiemeMeulenhoff. Sinds 1994 hebben tienduizenden inburgeraars en andere Nt2-cursisten zich daarmee de Nederlandse taal eigen gemaakt.

ThiemeMeulenhoff is één van de grootste educatieve uitgeverijen van ons land. Het bedrijf richt zich op primair onderwijs, voortgezet onderwijs en beroeps- en volwasseneneducatie. ThiemeMeulenhoff telt circa 300 medewerkers en heeft kantoren in Baarn, Utrecht en Zutphen.





http://www.thiememeulenhoff.nl