Gemeente Heeze-Leende


Blauwalg in visvijver Leende

In de visvijver aan de Loofvennen in Leende is blauwalg geconstateerd.

Blauwalg ontwikkelt zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en de zomer en in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers die zich in woonwijken bevinden en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Het is verstandig om ook honden niet te laten zwemmen in water met blauwalg.

Handen wassen en/of
douchen

Mensen die in contact komen met water dat blauwalg bevat, wordt geadviseerd een normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Iedereen wordt verzocht extra zorgvuldig te zijn en geen onnodig contact met water met blauwalg te hebben.

Hoge temperaturen oorzaak

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er meer of minder blauwalg ontstaan. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zullen Waterschap De Dommel en de betrokken gemeente maatregelen nemen. Het waterschap blijft hierop alert.

Actuele stand van zaken

Waterschap De Dommel is de instantie die de ontwikkelingen over de blauwalg regionaal in de gaten houdt.

Op www.dommel.nl treft u de actuele stand van zaken aan.