Rijksoverheid


Datum 29 juni 2010

Betreft Kamervragen over de beloning van de crisismanager bij de GGZ Delfland

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van Miltenburg (VVD) over de beloning van de crisismanager bij de GGZ Delfland (2010Z09042).

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Miltenburg over de beloning van de crisismanager bij de GGZ Delfland.
(2010Z09042)


1
Bent u bekend met het artikel "Zorgmanager ontving 65.000 euro per maand"? 1)


1
Ja.


2
Hoe beoordeelt u de uitspraak van de woordvoerder van de GGZ Delfland dat `de salariscode nog niet van kracht was' toen de crisismanager werd aangetrokken? Deelt u de mening dat uit deze uitspraak een gebrek aan inzicht in de verhoudin- gen in het zorgveld en een gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid toont?


2
Ja.


3
Hoe beoordeelt u het aantrekken van de crisismanager tegen een bedrag boven de in de sector geldende afspraak omdat er sprake was van een noodsituatie?


3
Ik ben van mening dat men zich had moeten houden aan de BBZ, Beloningscode Bestuurders in de Zorg.


4
In welke hoedanigheid is de Inspectie betrokken geweest bij het proces? Is de kwaliteit van de zorg in het geding geweest?

4
De Raad van Toezicht heeft in september 2009 op eigen initiatief een pakket van maatregelen uitgewerkt, mede op basis van extern onafhankelijk onderzoek. Eén van de maatregelen betrof een wijziging in de Raad van Bestuur en het op korte termijn aanstellen van een interim-bestuurder bij GGZ Delfland. De Raad van Toezicht heeft de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) hierover geïnformeerd. De IGZ heeft geen enkele bemoeienis gehad met de werving en aanstelling van de interim-bestuurder. De IGZ heeft het toezicht op GGZ Delfland geïntensiveerd en volgt de ontwikkelingen binnen GGZ Delfland nauwlettend. Er zijn geen aanwijzin- gen dat de kwaliteit en continuïteit van zorg in gevaar zijn. De IGZ legt in de zomerperiode follow-up bezoeken af om te beoordelen of het geïntensiveerd toe- zicht kan worden opgeheven.


5
Is er een mogelijkheid, ondanks dat het een sectorafspraak betreft, het geld bo- ven de afgesproken norm terug te halen? Zo nee, hoe beoordeelt u dan de effecti- viteit van zelfregulering in de sector?

5
Nee, nog niet. Die mogelijkheid komt pas na inwerkingtreding van de WNT (wet normering topinkomens). Ik ga er van uit dat de discipline van Raden van Toezicht van zorginstellingen bij het toepassen van de BBZ zal toenemen.


1) De Telegraaf, 2 juni 2010






---- --