Provincie Drenthe

Met Drenthe de diepte in!

De Drentse ondergrond vervult diverse functies zoals het leveren van grondwater, olie, gas, aardwarmte en zand, het herbergen van aardkundige, archeologische en cultuurhistorische waarden en het opslaan van energie in bijvoorbeeld de vorm van aardgas en warmte en koude. De verwachting is dat de exploitatie van de ondergrond gericht op energie- en opslagdoeleinden, waaronder wellicht ook de opslag van CO2, in de komende tijd aanzienlijk zal toenemen. In de ontwerp-Structuurvisie ondergrond worden keuzes ten aanzien van het gewenste gebruik van de diepe ondergrond gemaakt. De ontwerp-Structuurvisie ondergrond is een uitwerking van het door provinciale staten vastgestelde omgevingsbeleid.

In een eerdere kennisgeving (juli 2009) werd eenieder in de gelegenheid gesteld om te reageren op de zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de milieueffectrapportage (plan-MER). Zoals wij in die kennisgeving aankondigden, is het plan-MER opgesteld, rekening houdend met de destijds ingediende reacties, ten aanzien waarvan de Commissie voor de milieueffectrapportage een advies heeft uitgebracht. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft geconcludeerd dat het plan-MER voldoende informatie bevat voor de besluitvorming over de ontwerp-Structuurvisie ondergrond. Het college van gedeputeerde staten van Drenthe besloot in de vergadering van 22 juni 2010 de ontwerp-Structuurvisie ondergrond ter inzage te leggen. Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld om zienswijzen in te dienen die betrekking hebben op zowel het plan-MER als de ontwerp-Structuurvisie ondergrond. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling.

Het plan-MER, het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage en de ontwerp-Structuurvisie ondergrond liggen vanaf 28 juni 2010 tot en met 13 september 2010 ter inzage op het provinciehuis en alle Drentse gemeentehuizen. De documenten zijn ook te raadplegen op
http://www.provincie.drenthe.nl/thema/bodem/bodembescherming/diepe_onde rgrond/.

De officiële termijn van zes weken voor het indienen van schriftelijke zienswijzen (als bedoeld in artikel 3:16, tweede lid van de Algemene wet bestuursrecht) begint op 2 augustus 2010 en verstrijkt op maandag 13 september 2010. Schriftelijke zienswijzen die vóór die tijd worden ingediend zullen echter (gelet op artikel 3:16, derde lid juncto artikel 6:10 van de Algemene wet bestuursrecht) wel worden meegenomen. Eventuele schriftelijke zienswijzen moeten per post worden ingediend en worden gericht aan:

Provincie Drenthe

t.a.v. de heer A.J. van Harten

Postbus 122

9400 AC ASSEN

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen wordt gelegenheid geboden tijdens een op 7 september 2010 om 19.00 uur te houden hoorzitting in de Bonte Wever, Stadsbroek 17, 9405 BK Assen. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze op een ander moment dient u een afspraak te maken met een behandelend ambtenaar van de provincie.

Voor vragen over het plan-MER en de ontwerp-Structuurvisie ondergrond en het eventueel maken van een afspraak kunt u contact opnemen met de heer A.J. van Harten van de afdeling Duurzame Ontwikkeling van de provincie Drenthe, telefoon (0592) 36 52 30, e-mailadres a.harten@drenthe.nl.

Provinciale staten zullen in december 2010, rekening houdend met eventuele zienswijzen, de Structuurvisie ondergrond definitief vaststellen.