Rijksoverheid


Onderzoek: aanpak jeugdcriminaliteit is verbeterd

Nieuwsbericht | 28-06-2010

De aanpak van jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren lijkt zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit de Beleidsdoorlichting Jeugdsancties, die minister Hirsch Ballin naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Jeugdsancties zijn naast preventie en nazorg instrumenten bij de bestrijding van de jeugdcriminaliteit. Uit onderzoek blijkt dat jongeren steeds sneller worden gestraft. Daarbij wordt gerichter ingezet op de risicofactoren bij jongeren, die de kans op recidive verhogen. De veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen is sterk verbeterd. Jeugdigen plegen minder vaak zware delicten en de recidive laat na een jarenlange toename voor het eerst een lichte daling zien. Minister Hirsch Ballin pleit ervoor om de komende tijd extra aandacht te geven aan de effectiviteit van geldboetes en werkstraffen.

De Beleidsdoorlichting Jeugdsancties geeft een overzicht van beleidsmaatregelen die de afgelopen zes jaar zijn getroffen, de theorieën die daaraan ten grondslag liggen en de effecten van het beleid.

Documenten en publicaties

Onderzoek: aanpak jeugdcriminaliteit is verbeterd

De aanpak van jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren lijkt zijn vruchten af te werpen. Jongeren worden steeds sneller gestraft, ...