Rijksoverheid


De Jager onderschrijft aanbevelingen Commissie DSB Bank

Nieuwsbericht | 29-06-2010

Minister De Jager (Financiën) onderschrijft op hoofdlijnen de analyse, de conclusies en de aanbevelingen die staan in het rapport van de Commissie DSB Bank. Dit schrijft minister De Jager aan de Tweede Kamer.

De Commissie heeft in opdracht van de minister van Financien onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen rond DSB Bank in het najaar 2009. Daarbij is door de Commissie DSB Bank onderzoek gedaan naar het functioneren van DSB en het toezicht daarop van de toezichthouders.

De Commissie doet in haar rapport stevige aanbevelingen en trekt stevige conclusies. Volgens minister de Jager vraagt dit om een stevig vervolg. De minister heeft in zijn reactie direct een aantal maatregelen aangekondigd.

Ten eerste heeft de minister heeft De Nederlandsche Bank gevraagd een plan van aanpak op te stellen voor een cultuurverandering binnen de bank. De Nederlandsche Bank zal de minister hierover op korte termijn informeren.

Ten tweede zal worden nagegaan hoe het interne toezicht binnen De Nederlandsche Bank zélf kan worden versterkt. Hiervoor zal de wet worden aangepast. Ten derde zal het toezichtsbeleid vaker worden geëvalueerd en door onafhankelijke deskundigen moet worden beoordeeld. Zo kan sneller en doelmatiger lering getrokken worden uit het verleden.