Rijksgebouwendienst


Nieuwbouw rechtbank Amsterdam naast huidige rechtbank

dinsdag, 29 juni 2010

Na 5 jaar onderzoek door de Rijksgebouwendienst, het ministerie van Justitie en de rechtbank Amsterdam, is besloten dat de nieuwe rechtbank in Amsterdam vlak naast de huidige rechtbank gebouwd wordt, op het Parnascomplex.

De oplevering van de nieuwe arrondissementsrechtbank en het kantongerecht staat in 2018 gepland. Tegen die tijd zal de Zuidas, mede door de komst van het megastation Zuid en de overkapping van de A 10 als tweede centrum van de stad dienst doen. Dit maakt de nieuwe locatie zeer aantrekkelijk.

De kosten van het hele project zijn nog niet officieel bekend, maar zal in de richting van 500 miljoen euro zijn. Het nieuwe gebouw zal uiteraard voldoen aan alle vereiste arbeidsomstandigheden. De rechtbank zit vanaf het begin aan tafel om mee te beslissen over de opzet van het gebouw.

Met werkgroepen en andere inspraakmogelijkheden worden de wensen van medewerkers meegenomen in het ontwerp van de nieuwe rechtbank. Alle afdelingen van de rechtbank komen samen op de nieuwe locatie. Het parket en de rechtbank komen beide in het gebouw, zij het in een strikt gescheiden vorm. In de architectuur wordt rekening gehouden met de werking van het strafproces.

---