Rijksoverheid


Datum 29 juni 2010
Betreft beantwoording vragen ziekenhuisverplaatste zorg

Zoals toegezegd aan de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

hierbij mijn reactie op vragen over het onderwerp Ziekenhuisverplaatste zorg.


1. Elke patiënt krijgt een ontslagbrief uit het ziekenhuis mee. Is dit automatisch een doorverwijzing naar de huisarts? Zo ja, in hoeverre heeft de richtlijn dan nog zin, omdat er in de richtlijn een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de situatie waarbij de huisarts betrokken is en de situatie waarin dat niet het geval is?

Ontslag uit het ziekenhuis betekent dat de patiënt niet langer aangewezen is op de zorg binnen het ziekenhuis. Het is geen doorverwijzing naar de huisarts. Indien gewenst kan een patiënt ervoor kiezen om naar een huisarts te gaan of via het CIZ een indicatie aan te vragen voor verpleging ten laste van AWBZ.


2. De beleidsregel stelt in artikel 1, lid a, dat de beleidsregel van toepassing is op de zorg of dienst als omschreven bij of krachtens de Zorgverzekeringswet (Zvw). In de beleidsregel wordt echter expliciet op onderdelen naar de AWBZ gewezen. Hoe is de afbakening tussen de AWBZ en de Zvw hier geregeld? Is de situatie waarin over de AWBZ wordt gesproken enkel van toepassing voor patiënten die al onder de AWBZ vielen?

De ziekenhuisverplaatste zorg / verpleging die noodzakelijk is in verband met medisch specialistische zorg is een aanspraak in de Zvw. Het kan natuurlijk voorkomen dat een patient die (reeds) AWBZ zorg heeft, ziekenhuis zorg nodig heeft. In dat geval is de ziekenhuisverplaatste zorg aanvullend. In overleg met onder meer het CVZ heeft het CIZ in haar indicatiewijzer de afbakening tussen de Zvw en de AWBZ aangegeven.


3. In hoeverre wordt de huidige praktijk veranderd door dit voorstel?

In 2007 heeft verduidelijking in CIZ-beleidsregels plaatsgevonden, waardoor duidelijk werd dat de zgn. ziekenhuisverplaatste zorg, en dan specifiek de verpleging die noodzakelijk is in verband met medisch specialistische zorg, geen onderdeel uitmaakt van de AWBZ-indicaties. Hierbij werd duidelijk dat deze verduidelijking wel was vormgegeven in de aanspraken en indicatiestelling, maar niet in bekostiging en declaratie waardoor een `witte vlek' in het systeem was ontstaan. In de brief van brief van 30 juni 2009 (DLZ/KZ-U-2938463) is toegelicht dat deze witte vlek weggenomen zou worden door met ingang van dit jaar een aparte bekostiging in de Zvw vorm te geven. Door het ontstaan van de witte vlek was een verandering in de praktijk ontstaan, door het vormgeven van een bekostigingstitel is de witte vlek gedicht. Aangezien de bekostiging met ingang van dit jaar via de Zvw is vormgeven in tegenstelling tot voorheen, is er sprake van een verandering. Belangrijk is dat een en ander is vormgegeven in samenwerking met ActiZ, NVZ, ZN, V&VN, NFU, NZa, CIZ en CVZ.


4. Wordt van een medisch specialist verwacht dat hij de thuissituatie controleert, omdat hij bij ziekenhuisverplaatste zorg verantwoordelijkheid draagt? Hoeveel zorgverzekeraars houden hiermee rekening?

De medisch specialist maakt het behandelplan en delegeert de uitvoering aan de verpleegkundige. De medisch specialist doet dit aan verpleegkundigen waarbij hij zeker heeft gesteld dat deze in staat zijn om het behandelplan uit te voeren. De medisch specialist geeft hierbij alle instructies die nodig zijn, incl. terugrapporteren indien dat nodig is. De verpleegkundige zal indien noodzakelijk de medisch specialist om nadere instructies vragen. Op deze wijze stelt de medisch specialist zich op de hoogte van de situatie bij de patiënt. Een en ander is geborgd in de wet BIG.

De ziekenhuisverplaatste zorg / verpleging die noodzakelijk is in verband met medisch specialistische zorg is een aanspraak in het kader van de Zvw en maakt onderdeel uit van het basispakket. Aangezien de zorgverzekeraars een zorgplicht hebben, houden alle zorgverzekeraars hier rekening mee. De NZa heeft een toezichthoudende rol in deze en gaat na of deze zorg onderdeel is van de polis en wordt ingekocht.


5. Hoeveel mensen maken van de regeling gebruik?

Het aantal patiënten dat ziekenhuisverplaatste zorg / verpleging nodig heeft die noodzakelijk is in verband met medisch specialistische zorg, is niet bekend. Wel is vorig jaar berekend dat er in totaal circa 37 mln met deze zorg is gemoeid. Gegeven een uurtarief van circa 76, gaat het om circa 480.000 uur zorg per jaar.


6.Hoe wordt omgegaan met uitbehandelde mensen, die thuis nog een tijd kunnen leven met ziekenhuisverplaatste zorg en op hun levenseinde wachten?

Het betreft hier palliatieve zorg. Voor deze zorg is in het Besluit zorgaanspraken AWBZ geregeld dat dit AWZB zorg is. Hiervoor geeft het CIZ indicaties af.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink