Rechtbank Haarlem


Veroordeling tot 5 jaar gevangenisstraf voor doodslag

De rechtbank Haarlem heeft op 29 juni 2010 een 41-jarige man vrijgesproken van moord, maar hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar voor doodslag.

De rechtbank stelt in het vonnis vast dat het 32-jarige slachtoffer is overleden tengevolge van steekletsel in de borst en buik, nadat hij samen met een derde persoon verdachte in zijn woning heeft opgezocht om een vordering van "een paar geeltjes" te incasseren. De rechtbank acht de lezing van verdachte over de gebeurtenissen in de woning betrouwbaarder dan die van de derde persoon, mede gelet op het forensisch bewijs. Dat betekent dat de rechtbank ervan uitgaat dat er in de woning een handgemeen is ontstaan.. Vervolgens is verdachte naar de keuken gevlucht, heeft daar een slagersmes gepakt, heeft met het mes in de hand een draaiende beweging gemaakt en heeft daarbij het slachtoffer gestoken, met dodelijke afloop. Volgens de rechtbank is er daarom geen sprake van voorbedachte raad.

De rechtbank gaat er niet van uit dat het slachtoffer enkel op het mes is ingelopen en daardoor steekletsel heeft opgelopen. Volgens de rechtbank heeft verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaard dat hij het slachtoffer met het mes zodanig zou raken dat daardoor dodelijk letsel bij de man zou kunnen ontstaan. De rechtbank baseert dit mede op de reconstructie, de lengte van het slagersmes en het letsel. De draaibeweging die verdachte met het mes heeft gemaakt, ziet de rechtbank als een daadwerkelijke steekbeweging.

Verder vindt de rechtbank dat er geen sprake is geweest van noodweer. De reactie van verdachte als verdediging op de aanval in zijn woning vindt zij buiten proporties. Evenmin is er sprake van noodweerexces. De belaging in de woning kan bij verdachte wel angst en een gevoel van onveiligheid hebben veroorzaakt, maar dat kan niet de disproportionele reactie van verdachte op die belaging als direct gevolg daarvan rechtvaardigen.
De rechtbank veroordeelt verdachte voor doodslag tot een gevangenisstraf van 5 jaar. De rechtbank heeft hierbij mee gewogen dat verdachte in zijn woning is aangevallen door twee mannen die als eerste geweld hebben gebruikt, waartegen verdachte zich heeft verdedigd. Anderzijds is er een jonge man opzettelijk met een mes van het leven beroofd. Voor de nabestaanden, met name zijn partner en zijn twee jonge kinderen, brengt dit veel leed met zich mee. De rechtsorde is daardoor ernstig geschokt. In zijn nadeel telt ook dat verdachte eerder voor geweldmisdrijven is veroordeeld. Tevens dient verdachte een bedrag van EUR 10.435,30 als kosten voor de begrafenis aan de nabestaanden te betalen.

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 29 juni 2010