Gemeente Millingen


Geslaagde gezamenlijke veteranendag in Groesbeek

Tussen het bonte gezelschap oudere veteranen waren dinsdag 29 juni enkele jongere gezichten waar te nemen. Óók veteranen, die gediend hebben tijdens vredesmissies, en gelukkig eveneens gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging voor dit belangrijke eerbetoon, dat de gemeenten Groesbeek en Millingen aan de Rijn al 5 jaar samen organiseren in Groesbeek.

Bij lotgenoten zijn

"Veteranen, die verhalen in hun hoofd en hart hebben, in staat stellen om bij lotgenoten te zijn. Ervaringen te delen, of alleen maar weten dat je lotgenoot bent, dat is soms al genoeg. Dat is voor ons een belangrijke reden om een veteranenbijeenkomst te organiseren". Zo sprak burgemeester Prick, mede namens zijn ambtgenoot mevrouw Schuurmans van Millingen aan de Rijn, rond half elf in de ochtend zijn gehoor toe.

Groeiende erkenning

Dat bestond uit veel Indiëgangers uit Millingen aan de Rijn en Groesbeek, maar dus ook jongere oud-militairen. Er ligt een voorstel om nog dienstdoende militairen die uitgezonden zijn geweest op vredesmissies eveneens onder de definitie 'veteraan' te laten vallen. Dat is, zo zei burgemeester Prick, "een verder blijk van erkenning groeiende maatschappelijke erkenning, herkenning en waardering van de bijdrage die militairen leveren aan vredesmissies en oorlogssituaties, nu en in het verleden. Een erg goede zaak".

Andere spreker was generaal buiten dienst, de heer Bouman. Hij vertelde over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zowel in deze regio met de operatie Market Garden, alsook in Indonesië.