Universiteit Leiden

Grootste metabolomics-conferentie ooit in Amsterdam

Onder voorzitterschap van de Leidse hoogleraar Thomas Hankemeier vindt deze week in Amsterdam de grootste conferentie tot nu toe plaats over metabolomics: de analyse van de âchemische vingerafdrukkenâ van alle stofwisselingsprocessen die zich in de mens afspelen.

Biomarkers detecteren

Metabolomics is een van de nieuwe âomics-vakkenâ die opgekomen zijn na de opheldering van het menselijk genoom. Metabolomics analyseert de chemische sporen die alle metabole processen in de mens achterlaten in cellen, weefsels of de zogeheten lichaamssappen. Metabolomics-onderzoekers willen te weten komen hoe de mens als een geïntegreerd biologisch systeem werkt, en daarmee biomarkers detecteren voor ziekten. Door de razendsnelle ontwikkeling van de biomedische technologie en mogelijkheden om data te analyseren, kan dat steeds beter.

âPersonalized medicineâ

Omdat ieder mens verschillend is qua genetische opmaak, en dus ook verschillend reageert op voedsel, medicijnen en alle andere stoffen en organismen die in het lichaam worden opgenomen of gehuisvest zijn, wordt metabolomics gezien als een cruciale stap naar een personalised medicine. Het grote ideaal waar naartoe wordt gewerkt is een compleet biomarker-profiel voor ieder mens, waarmee de kansen op ziektes kunnen worden voorspeld.

Uitdaging van decennium

In 2020 zullen we al een eind in de richting zijn, zo schreef het blad Nature aan het begin van dit jaar in een artikel over de belangrijke wetenschappelijke uitdagingen van het komende decennium. Dan zullen artsen bijvoorbeeld de wisselwerking kunnen monitoren tussen de metabole processen van darmbacteriën en die van het lichaam zelf, en daar bovendien in kunnen ingrijpen.

Netherlands Metabolomics Center

Hankemeijer, hoogleraar Analytische biowetenschappen in het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research, richtte het Netherlands Metabolomics Centre op, dat de Nederlandse expertise bijeenbrengt. Hankemeier is er wetenschappelijk directeur. Het NMC opereert onder de vlag van het Netherlands Genomics Institute en staat onder penvoerderschap van de Universiteit Leiden.

Leids Onderzoeksprofiel

Een vakgebied als metabolomics past precies in het multidisciplinaire onderzoeksprofiel van de Universiteit Leiden. Zowel Bioscience als Translational Drug Discovery and Development zijn profileringsgebieden. In beide gebieden werken onderzoekers van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum samen.

Meer informatie over het congres (Engelstalig)