Fraude en illegaliteit uitzendbranche onder druk

29/06/2010 15:22

Wissenraet van Spaendonck

Het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) heeft in de afgelopen drie jaar een grote vlucht genomen. Meer en meer ondernemingen melden zich aan voor het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid, terwijl ook steeds meer opdrachtgevers om het keurmerk vragen bij hun leveranciers. Dit blijkt uit het verslag van "Drie jaar norm voor betrouwbaarheid" dat de Stichting Normering Arbeid vandaag heeft gepubliceerd.

Begin 2007 is het SNA-keurmerk gestart als instrument van zelfregulering ter voorkoming van fraude en illegaliteit in de uitzendbranche en bij alle vormen van (onder)aanneming van werk. Inmiddels beschikken 2.300 uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk over het SNA-keurmerk en staan ingeschreven in het Register Normering Arbeid. Dit register is via de website www.normeringarbeid.nl te raadplegen.

"De Overheid heeft, via de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën, het initiatief van het SNA-keurmerk goed opgepakt waardoor een vorm van publiek / private samenwerking tot stand is gekomen die uniek is in Nederland", vindt Hubert Bruls, voorzitter van Stichting Normering Arbeid. Met de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie wordt regelmatig overleg gevoerd. Zo is niet alleen over de totstandkoming van de norm met elkaar gesproken, maar wordt ook nagedacht over aanvullingen op de norm en onderlinge uitwisseling van informatie. Door de Belastingdienst of de Arbeidsinspectie geconstateerde overtredingen zijn voor SNA belangrijke signalen om te bezien of aanpassing van de norm dan wel aanscherping van de inspecties noodzakelijk is. "Met scherpe inspecties worden de bokken van de schapen gescheiden. Dat is in de afgelopen jaren goed gelukt", aldus Bruls.

De publiek / private samenwerking zet samen met ondermeer de in januari 2010 in werking getreden wetsbepaling - waarbij het voor een uitzendkracht mogelijk wordt om de inlener (opdrachtgever) aansprakelijk te stellen als een niet-gecertificeerde uitzendonderneming hem of haar niet of onvoldoende betaalt (artikel 692 Boek 7.10 Burgerlijk Wetboek) - fraude en illegaliteit meer en meer onder druk.

Het SNA-keurmerk biedt in die zin niet alleen de Overheid, maar ook het bedrijfsleven meer zekerheid.

Tilburg, 29 juni 2010





http://www.normeringarbeid.nl