Watersportverbond - KNWV

Verbond wil BTW-regeling verenigingshaven behouden

dinsdag 29 juni 2010

Het Watersportverbond wil de huidige regeling rond BTW-plicht van watersportverenigingen handhaven. Het verbond is hierover in overleg met het ministerie van Financiën naar aanleiding van vraagtekens over deze huidige regeling door de Europese Commissie.

Watersportverbond wil huidige BTW-regeling verenigingshavens behouden Een watersportvereniging moet momenteel 19 procent BTW in rekening brengen over de verhuur van ligplaatsen aan eigen leden, als de vereniging gebruik maakt van de diensten van een betaalde havenmeester en daarvoor meer dan ⬠4538,- per jaar betaalt. Deze regeling geldt sinds 1989 en is indertijd door de Tweede en Eerste Kamer goedgekeurd.

Overleg
Vorig jaar schreef de Europese Commissie een brief aan het Ministerie van Financiën met een aantal vragen over deze Nederlandse regeling. Het Watersportverbond en HISWA Vereniging hebben daarop overleg gehad met het Ministerie over het antwoord aan de Europese Commissie.

Perspublicatie
Inmiddels is er een tweede brief door de Europese Commissie gestuurd. Daarover is ook een perspublicatie verschenen, wat geleid heeft tot een aantal artikelen in kranten de afgelopen dagen.

Verhoging
Het Watersportverbond is van mening dat de huidige regeling in de praktijk voldoet en geaccepteerd is. Zou de regeling worden aangepast, dan leidt dat tot een forse verhoging van de liggelden voor een aantal kleinere verenigingshavens, die volledig op de inzet van vrijwilligers draaien.

Rompslomp
Ook zouden de penningmeesters van die verenigingen worden opgescheept met de nodige administratieve rompslomp. Het Watersportverbond is daarom van mening dat de huidige regeling moet worden gehandhaafd en dringt daarop ook aan bij het ministerie van Financiën.Â