Belgische Federale Overheid


* Verhoogde ozonconcentraties: vermijd langdurige fysieke inspanningen

Verhoogde ozonconcentraties: vermijd langdurige fysieke inspanningen

Datum: 29 juni 2010

De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) verwacht vanaf maandag 28 juni 2010 overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel voor ozon. Het warme, zonnige en rustige (weinig wind) weer in combinatie met de aanwezige luchtvervuiling zijn verantwoordelijk voor de hoge ozonconcentraties.

Donderdag en vrijdag zijn ook lokale overschrijdingen van de Europese alarmdrempel van 240 µg/m³ niet uitgesloten.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen ...) doen best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Iedereen vermijdt best langdurige fysieke inspanningen tijdens deze periode, zeker als de alarmdrempel overschreden wordt.

De Europese waarschuwingsdrempelwaarde bedraagt 180 microgram per kubieke meter lucht. De ozonconcentraties zullen vanaf maandag 28 juni oplopen. De dagen nadien blijft het zonnige en warme weer aanhouden en wordt het zelfs nog warmer. De ozonconcentraties zullen ook blijven stijgen. De kans is dus groot dat de Europese waarschuwingsdrempel en zelfs de Europese alarmdrempel dan overschreden wordt.

Lees het waarschuwingsbericht over de luchtkwaliteit van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Meer informatie over de ozonconcentraties vindt u op de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).