Rijksvoorlichtingsdienst

Schadefonds Geweldsmisdrijven keert bijna ¤ 13,5 miljoen uit

Slachtoffers van geweldsmisdrijven ontvingen in 2009 van het Schadefonds een gemiddeld uitkeringsbedrag van ¤ 2.360. In totaal keerde het fonds het hoogste totaalbedrag ooit uit: bijna ¤ 13,5 miljoen. Van dit bedrag werd bijna ¤ 9,5 miljoen toegekend voor immateriële schade (smartengeld) en ruim ¤ 4 miljoen voor materiële schade. In 2009 besliste het Schadefonds over 7.248 aanvragen van slachtoffers. Het fonds slaagde er verder in de behandeltijd van de aanvragen substantieel te bekorten van gemiddeld 17 weken in 2008 tot 14 weken in 2009. In het laatste kwartaal van 2009 werd de behandeltijd nog verder bekort tot 11 weken.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2009 van het Schadefonds.

Het Schadefonds liet in 2009 een onderzoek uitvoeren naar klanttevredenheid. Hieruit bleek dat de tevredenheid van slachtoffers en hun gemachtigden die een aanvraag indienden, aanmerkelijk gestegen is. In 2007 gaf 34% van hen het Schadefonds een waardering van uitstekend of zeer goed, in 2009 was dit gestegen tot 63%.

Een ander belangrijk onderzoek dat het fonds in 2009 liet doen richtte zich op de vraag, waarom slachtoffers die mogelijk voor een tegemoetkoming uit het fonds in aanmerking komen, toch geen aanvraag indienen. De belangrijkste reden blijkt te zijn dat 72% van de jaarlijkse slachtoffers van geweldsmisdrijven het Schadefonds niet kent.

Het fonds heeft naar aanleiding van de resultaten de contacten met de belangrijke verwijzer - Slachtofferhulp Nederland - geïntensiveerd. Verder gaat het fonds ook de contacten met andere ketenpartners, waaronder de politie, versterken.

In 2009 heeft het Schadefonds de organisatie gereed gemaakt voor ISO-certificering. Hierdoor is het fonds beter in staat om aanvragers en hun gemachtigden de afgesproken werkkwaliteit te leveren. In 2010 hebben deze inspanningen geresulteerd in de toekenning van het ISO-certificaat.