Ministerie van Defensie

Vlieland toneel van rampoefening

29 juni 2010, 13.54 uur

Leden van het Korps Nationale Reserve hebben samen met civiele autoriteiten van 24 tot en met 26 juni een uitgebreid rampscenario op Vlieland geoefend. Hierin waren het noorden van het land en de Waddeneilanden getroffen door orkaan `Tjitske'.

De orkaan had een spoor van vernieling achtergelaten op Vlieland. De veerboot was gezonken, campings raakten zwaar beschadigd, drinkwater- en elektriciteitsvoorzieningen werkten niet meer en er vielen vele doden en gewonden.

Opdracht voor reservisten

Burgemeester Haan wordt op de hoogte gehouden. - Foto: ministerie van Defensie

Na een militaire bijstandsaanvraag vormden reservisten van het Regionaal Militair Commando Noord een stafdetachement om de burgemeester van Vlieland te ondersteunen bij de directe noodhulp. Op het eiland werd een hoofdkwartier ingericht en de reservisten werden door burgemeester Yorick Haan op de hoogte gebracht van de situatie. De opdracht die Haan het stafdetachement gaf, bestond uit het in kaart brengen van de omvang van de ramp en het treffen van voorbereidingen voor een mogelijke evacuatie van de bijna 9.000 gasten op het eiland.

Militaire bijstand

In groepen werden de reservisten op de fiets over het eiland gestuurd om op diverse locaties de omvang van de schade in kaart te brengen. Diverse inzetmogelijkheden van militaire bijstand werden door de staf en civiele autoriteiten beschouwd, zoals onder meer inzet van de brandweer van het schietkamp Vliehors, geneeskundige ondersteuning met hulpposten, helikopterinzet voor reddingsoperaties, inzet van reservisten voor het handhaven van de openbare orde en evacuatie vanaf het eiland met schepen van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De reservisten staan op Vlieland klaar. - Foto: ministerie van Defensie

Na afloop van de oefening sprak burgemeester Haan tijdens een eindpresentatie zijn waardering uit over de wijze waarop in de afgelopen dagen samen was geoefend.