Provincie Utrecht

Groen licht voor woningbouw bedrijventerrein Hoek Driebergen

Op 29 juni 2010 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht besloten een overeenkomst aan te gaan met de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het betreft een overeenkomst die het de gemeente mogelijk maakt om het bedrijventerrein van Hoek Beheer BV aan te kopen en op deze plaats woningen te bouwen.

Hoek Beheer BV is gevestigd aan de Engweg 8-14 in Driebergen-Rijsenburg en heeft op deze locatie een bedrijf voor taxi- en personenvervoer met een wasstraat en tankinstallatie voor de verkoop van motorbrandstoffen waaronder LPG.

Uitplaatsen en bouwen
Met een financiële bijdrage van 300.000 euro van de provincie heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug de mogelijkheid om het bedrijventerrein van Hoek BV aan te kopen en op deze plaats woningen te realiseren. Het gaat daarbij om circa 29 woningen waarvan circa 22 sociale huurwoningen voor de zorg.

Doordat het LPG-station verdwijnt, betekent dit ook dat er 250 extra woningen kunnen worden gebouwd binnen het bestemmingsplangebied Lange Dreef en 47 woningen als kopbebouwing van de bestaande galerijflats aan de Lange Dreef. Uitplaatsing van Hoek levert daarmee niet alleen een reductie van de milieuhinder op maar draagt ook bij aan de gewenste ruimtelijke ontwikkeling binnen de gemeente.

Planning
De gemeente is met Hoek Beheer BV overeengekomen dat Hoek uiterlijk 1 juli 2011 de LPG-activiteiten aan de Engweg definitief beëindigt. Uiterlijk juli 2015 is de feitelijke oplevering van het bedrijvencomplex en starten de bouwwerkzaamheden. De gemeente zal samen met Hoek zoeken naar een vervangende locatie in de omgeving.

Provinciaal fonds
De overeenkomst met de gemeente Utrechtse Heuvelrug is een uitwerking van het provinciale `Fonds Uitplaatsing Hinderlijke Bedrijven' (FUHB). Naast reductie van milieuhinder moet de uitplaatsing van bedrijven ook leiden tot een duurzame gebiedsontwikkeling ter plaatse. Met een financiële bijdrage van de provincie is het voor gemeenten mogelijk de door hen gewenste uitplaatsing te realiseren en te komen tot een nieuwe gebiedsontwikkeling op de vrijkomende locatie.

Voor persinformatie: clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl, (030) 258 33 19/06 - 18 07 83 55

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11