Provincie Utrecht

Kamers met Kansen belangrijke investering

Jongeren die via een Kamers met Kansenfoyer weer grip op hun toekomst hebben gekregen hebben 23 juni het eerste exemplaar van het door adviesbureau BMC samengestelde handboek `Kamers met Kansen. Een foyer van A tot Y, de Zet is aan u' overhandigd aan gedeputeerde Marjan Haak. Kamers met Kansen foyers zijn bijzondere huisvestingsmogelijkheden voor jongeren van circa 18 t/m 25 jaar uit vooral het beroepsonderwijs, die door omstandigheden niet beschikken over een goede woonplek.

Hierdoor lopen zij het gevaar hun opleiding niet af te kunnen maken en zich niet goed te kunnen kwalificeren voor de arbeidsmarkt. De foyer biedt hen een betaalbaar `thuis' en nieuwe kansen op basis van individuele/ gerichte coaching en heldere afspraken. In de foyer worden ze ook begeleid naar een stage of baan. De foyers moeten niet enkel als een kostenpost worden gezien. Het realiseren van een foyer is juist een goede investering, want, zoals gedeputeerde mevrouw Marjan Haak verwoordde: "We hebben deze jongeren keihard nodig, maatschappelijk en economisch gezien!"

Er zijn veel spelers betrokken bij de opzet en exploitatie van een foyer. Het boek leert dat zij niet alleen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen, maar ook vanuit dezelfde visie moeten werken. Lokale samenwerkingsverbanden zijn essentieel voor het slagen van een foyer. De provincie vervult hierin een belangrijke rol als platform en verbinder. Vanuit het programma Sociale Agenda heeft de provincie twee Kamers met Kansen foyers helpen realiseren en zij maakt zich hard voor de komst van meer foyers in de provincie.

De bijeenkomst op 23 juni werd door het programma Sociale Agenda in samenwerking met Kamers met Kansen Nederland, woningcorporatie Portaal en adviesbureau BMC georganiseerd. Het was een eerste, succesvolle, bijeenkomst in een reeks die door het hele land gehouden zal worden. De genodigden zagen het als een goede setting om ideeën over de aanpak van het Kamers met Kansenconcept uit te wisselen.

Het handboek is bedoeld om bij te dragen aan de praktische kennis over mogelijkheden om een Kamers met Kansenfoyer op te zetten. De jongeren gaven gedeputeerde Haak het eerste exemplaar met de boodschap "er wat mee te doen." Mevrouw Haak beloofde dat zeker te doen. Het enthousiasme over en de ambities met de foyers van alle aanwezigen geeft aan dat ook zij de boodschap van de jongeren ter harte zullen nemen.