Gemeente de Waard


Aanbod sportverenigingen: trainingen voor verantwoord alcohol schenken

Het regionale alcoholpreventieprogramma `Verzuip jij je toekomst?!' zal vanaf juli, samen met de participerende gemeenten, aan sportverenigingen in de regio Zuid-Holland Zuid IVA (Instructie Verantwoord Alcoholgebruik)-trainingen aanbieden. Hiermee worden barvrijwilligers ondersteund in het verkrijgen van voldoende kennis en vaardigheden om op een verantwoorde manier alcohol te schenken. Als eerste worden de trainingen aangeboden in Papendrecht.

Het aanbieden van de IVA-trainingen is één van de speerpunten van het programma `Verzuip jij je toekomst?!'. Na het succes in de gemeente Dordrecht wordt nu bekeken welke andere gemeenten in de regio de trainingen willen aanbieden. De Papendrechtse sportverenigingen ontvangen deze week als eerste een brief waarin ze worden opgeroepen om een IVA-training te volgen.

Programmacoördinator Marije van den Bogerd: "De gezondheid van jongeren is een groot goed. Dat sportverenigingen daarin een belangrijke rol spelen, is mooi. Veel jongeren in onze regio zijn gelukkig lid van een sportvereniging. Het is alleen jammer dat deze jongeren juist bij sportverenigingen vaak al op jonge leeftijd in aanraking komen met drank. Uit ons onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in maar liefst 67% van de gevallen bij sportverenigingen in de regio Zuid-Holland Zuid alcohol wordt verstrekt aan jongeren onder de 16 jaar. Dit heeft veelal te maken met gebrek en vaardigheden over het verantwoord schenken van alcohol bij het barpersoneel . Daarom bieden wij deze trainingen aan."

De training duurt ongeveer 2,5 uur en geeft antwoord op vragen als `Wat staat er in de drank- en horecawet?', `Wanneer moet je om legitimatie vragen?' en `Hoe houd je voet bij stuk?'. Barvrijwilligers geven met name aan de praktijkvoorbeelden erg nuttig te vinden. Door het volgen van de training kunnen ze `beter hun mannetje staan', zo blijkt uit eerdere evaluaties. Na afloop krijgt iedere deelnemer een persoonlijk certificaat.

Achtergrondinformatie `Verzuip jij je toekomst?!' Uit cijfers blijkt dat alcoholconsumptie onder jongeren in deze regio hoog is. Overmatig alcoholgebruik leidt bij deze doelgroep tot gezondheidsrisico's en problemen met betrekking tot de openbare orde en veiligheid. Zo schaadt alcohol de ontwikkeling van de hersenen. Het kan zelfs leiden tot definitieve hersenbeschadiging.

Bovendien geldt: Hoe jonger kinderen alcohol drinken, hoe groter het verslavingsrisico op latere leeftijd. Ook liggen andere negatieve gevolgen op de loer, zoals alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen, slechte schoolprestaties en agressie. En denk aan ander risicovol gedrag, in het verkeer of onveilig vrijen.

De gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid willen, samen met belangrijke partners als de GGD, Openbaar Ministerie en Politie, het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Hiervoor is het programma `Verzuip jij je toekomst?! opgezet. Vanuit dit programma wil men met voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere wet- en regelgeving en handhaving het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen.