Commissie Gelijke Behandeling

CGB vindt geen aanwijzingen voor discriminatie bij woonverzekeringen

29-06-2010

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft geen aanwijzingen kunnen vinden voor structurele discriminatie bij het afsluiten van woonverzekeringen. In de zomer van 2009 kwam in het nieuws dat de ING zou discrimineren op basis van postcode bij het afsluiten van inboedel- en opstalverzekeringen voor woonhuizen. In sommige gevallen kan het uitsluiten van postcodes leiden tot discriminatie op grond van etnische afkomst. De berichtgeving in de media leidde ook tot Kamervragen aan de minister van Financiën. De CGB heeft daarop een vooronderzoek ingesteld.

Na dit vooronderzoek concludeert de CGB echter dat de ING geen aanvragen voor woonverzekeringen afwijst op basis van de postcode van een huis. De CGB vindt ook geen signalen dat er bij andere verzekeraars sprake zou zijn van zogeheten postcodediscriminatie. Daarom is besloten om geen nader onderzoek te verrichten. Lees hier de toelichting op het vooronderzoek.

Specifieke omstandigheden
Het vermoeden van postcodediscriminatie is veroorzaakt door de afwijzingsbrief die ING in het verleden gebruikte. Hierin werd verwezen naar het verhoogde schaderisico van de wijk. Naar eigen zeggen toetst de ING echter alleen of een pand in de directe omgeving van een risicopand staat (denk bijvoorbeeld aan slooppanden). Bovendien worden nooit gehele buurten uitgesloten. Na deze omgevingtoets kan een klein aantal mensen geen verzekering afsluiten. Deze groep krijgt een andere type verzekering aangeboden bij ING aangeboden, aangepast aan de specifieke omstandigheden.

Eerder onderzoek naar postcodediscriminatie
De CGB heeft al eerder onderzoek verricht naar postcodediscriminatie. Het ging hierbij om hypothecair financiers die onderscheid maakten naar onder meer postcodegebieden. Omdat dit veelal `slechte wijken' betrof, werden hierdoor met name allochtonen getroffen. De betreffende hypothecair financiers hebben destijds als gevolg van het CGB-onderzoek hun acceptatievoorwaarden aangepast.

CGB biedt duidelijkheid
Postcodeselectie kan dus leiden tot discriminatie. Het is een ingewikkeld onderwerp waarbij de invulling van risicoselectie kan botsen met de gelijkebehandelingswetgeving. De CGB kan in dergelijke zaken duidelijkheid verschaffen. Dat geldt voor de individuele consument die bijvoorbeeld een verzekering niet of tegen slechtere voorwaarden krijgt afgesloten. Maar ook voor branches of ondernemingen die hun eigen beleid willen laten toetsen.