Gemeente Woerden

Bestrijding van eikenprocessierups

29-06-2010
Aanstaande woensdag gaat de gemeente Woerden van start met het bestrijden van de eikenprocessierups op verschillende locaties.

De eikenprocessrierups
De rupsen zijn aangetroffen bij het sportpark Cromwijk, Molenvliet Oost en de begraafplaats Rijnhof in Woerden. De aangetroffen rupsen worden opgezogen met een soort stofzuiger en worden direct verbrand. Voor deze methode is gekozen omdat de enige andere methode een chemische bestrijding is, waarbij alle aanwezige rupsen in de boom (ook de beschermde, niet-schadelijke rupsen) zullen sterven.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen, waar ze overwinteren. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. In juli verpoppen de rupsen zich tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Hoe zie ik welke boom deze rupsen heeft?
Eikenbomen met deze rupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of de dikkere takken; dichte spinsels van vervellinghuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom. Grote groepen processierupsen kunnen een boom volledig kaalvreten.

De eikenprocessierups vervelt meerdere keren.Tijdens het vervellen komen deze brandharen los, waardoor ze door de lucht gaan zweven. Wanneer mensen en dieren in contact komen met deze brandharen (op de huid, in de ogen en of in de luchtwegen) kan dit leiden tot klachten. Deze klachten zijn irritatie, pijnlijke huiduitslag en hevige jeuk. Voor kinderen kunnen de gevolgen groter zijn. Neem contact op met de huisarts indien u klachten heeft.

Voor meer informatie (tevens bron) kunt u kijken op www.natuurkalender.nl

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden|tel. (0348) 428 911|stadhuis@woerden.nl |