Rijksoverheid


Eurlings tekent samenwerkingsovereenkomsten met Aruba en Antillen

Nieuwsbericht | 29-06-2010

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat en zijn Antilliaanse ambtgenoot Patrick Illidge (Verkeer, Vervoer en Telecommunicatie) hebben op maandag 28 juni in Fort Amsterdam 6 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van luchtvaart en scheepvaart ondertekend. Met deze overeenkomsten wordt de samenwerking in de toekomst eenvoudiger en efficiënter.

De intentieverklaringen houden verband met de nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling op het moment dat Curaçao en St. Maarten de landstatus verkrijgen en de BES-eilanden een bijzondere gemeente worden van Nederland (10-10-10).

Na de ondertekening ging minister Eurlings in op het vitale belang van luchtvaart en scheepvaart voor de nieuwe landen en BES-eilanden. Nederland en Curaçao werken al nauw met elkaar samen als het gaat om luchtvaart en scheepvaart. "Het is belangrijk dat we elkaar blijven versterken, ook nu Curaçao een autonoom land wordt binnen ons koninkrijk. Juist nu de transitie dichtbij komt, is er veel te doen", verklaarde de minister. "Ik heb samen met minister Illidge getekend voor een vruchtbare samenwerking. We trekken de lijn uit het verleden door. We blijven samenwerken voor veiligheid en goede verbindingen op zee en in de lucht."

Samenwerking binnen een Maritiem Overlegplatform is vandaag door beide landen vastgelegd. Hierin zijn ook de andere Caribische delen van het Koninkrijk vertegenwoordigd. Het platform gaat waarborgen dat de scheepvaart voldoet aan de normen op het gebied van veiligheid en milieu die in eigen wetten en in internationale verdragen zijn vastgelegd. Eurlings: "We willen niet alleen efficiënt en veilig vervoer, maar ook een schone zee!"

In zijn toelichting gaf Eurlings aan ervoor te willen zorgen dat mensen ook in de toekomst met een gerust hart in het vliegtuig kunnen stappen naar alle bestemmingen binnen het Koninkrijk. "Alle noodzakelijke informatie is bijeengebracht in zogenoemde luchtvaartpublicaties. Die gaan we gezamenlijk optimaliseren. We hebben afgesproken dat we toewerken naar één gezamenlijke luchtverkeersleiding voor de drie Benedenwindse eilanden, die immers geografisch dicht bij elkaar liggen. De huidige situatie met drie partijen is niet efficiënt en leidt tot vertraging bij het uitwisselen van informatie en tot extra kosten."

Nederland gaat ook de luchtverkeersleiding NAATC ondersteunen bij de ontwikkeling van een safety managementsysteem. Hiermee krijgt de veiligheid van het vliegverkeer op de Benedenwindse eilanden een impuls. Er zijn afspraken gemaakt over deze samenwerking en de financiering ervan.

Nederland gaat nauwer samenwerken met de meteorologische dienst van de Antillen en Aruba (MDNA&A). Dit wordt straks de meteorologische dienst van Curaçao. De MDNA&A werkt straks ook voor de BES-eilanden. Eurlings: "De gegevens van de dienst zijn van cruciaal belang voor de veiligheid van de luchtvaart en de scheepvaart". Het KNMI gaat de MDNA&A hierbij ondersteunen. Maandag werd ook het protocol ondertekend die de start van deze samenwerking inluidt.

Later deze week zal Aruba een aantal van deze overeenkomsten mede ondertekenen.