Rijksoverheid



-

Datum 29 juni 2010
Betreft Verlengingsverzoek "Project voorkom alcoholschade bij jongeren"

Geachte voorzitter,
Tijdens de parlementaire behandeling van het voorstel van wet tot wijziging van de Drank- en Horecawet (32022) op 12 mei 2010 zegde ik toe uw Kamer te informeren over de vervolgfinanciering van het "Project voorkom alcoholschade bij jongeren" (proefproject alcoholpoli's).

Tussentijdse rapportage
Uit de Tussentijdse rapportage 2009 (bijlage) blijkt dat er in 2009 167 jongeren met een alcoholintoxicatie zijn opgenomen in de pilotziekenhuizen en de daarbij horende regioziekenhuizen. Het zorgtraject bestaat uit drie fasen: (1) directe behandeling op de Spoedeisende Eerste Hulp, (2) een screeningsgesprek met een kinderarts en een kinderpsycholoog en (3) een follow-up met de kinderarts en de kinderpsycholoog na 6 maanden. In april 2010 hadden 51 jongeren de follow-up met de kinderarts en 39 jongeren ook de follow-up met de kinderpsycholoog gehad.

Advisering n.a.v. rapportage
De Tussentijdse rapportage is besproken met het Partnership Vroegsignalering Alcohol. Het Partnership vindt de resultaten van het project bij de jongeren tot 16 jaar veelbelovend (recidive wordt bij deze groep voorkomen), maar oordeelt ook dat het aantal jongeren dat het hele nazorgtraject heeft doorlopen (namelijk 39) nog gering is en een aanbeveling tot landelijke implementatie pas geformuleerd kan worden als de resultaten van alle 167 jongeren bekend zijn. Het Partnership adviseert daarom het project te verlengen tot 31 december 2010. Daarnaast wordt het advies gegeven om een externe partij (Q-Health) een overzicht te laten maken van andere nazorgprojecten voor jongeren met een alcoholintoxicatie. De verlenging van de projectperiode met een half jaar en de inventarisatie van andere nazorgprojecten maken het mogelijk om goed onderbouwde aanbevelingen te doen over landelijke implementatie van deze vorm van nazorg aan jonge patiënten die met een alcoholintoxicatie in het ziekenhuis zijn beland.

Vervolgfinanciering
Het verzoek om subsidie voor verlenging van het "Project voorkom alcoholschade bij jongeren" is op 25 mei jl. bij mijn ministerie ingediend. Omdat de aanvraag niet compleet was, zijn enkele aanvullende documenten opgevraagd. Ik verwacht deze op korte termijn te ontvangen. Daarna zal overleg worden gevoerd met de indieners over enkele kostenposten van deze verlengingsaanvraag en de voorwaarden waaronder de subsidie kan worden verstrekt. Ik neem aan dat dit overleg binnen enkele weken bevredigend kan worden afgerond. Gelet op de discussie met uw Kamer en het positieve advies van het Partnership Vroegsignalering Alcohol sta ik positief tegenover subsidiëring tot 1 januari 2011 van het onderhavige project en het opstellen van een overzicht van andere nazorgtrajecten.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink