CDA

Blanksma: Conclusies rapport Scheltema stevig en duidelijk dinsdag 29 juni 2010

âDe conclusies zijn stevig en duidelijk. Het blijkt ten eerste klip en klaar dat er bij DSB sprake was van een eenzijdige en weinig professionele leiding. De invalshoek van de leiding van de bank was te commercieel en te weinig deskundig op bancair gebied. Voorts ontbraken checks and balances, was de risicobeheersing onvoldoende en schoot de behandeling van de klanten structureel tekort. Het toezicht door de Raad van Commissarissen was bovendien onder de maat. Dit is klare taalâ zo zei CDA Kamerlid Elly Blanksma in een eerste reactie op het rapport van de commissie Scheltema. Ze bedankte de leden van de commissie Scheltema dan ook voor haar gedegen en grondige studie naar de oorzaken van het faillissement van DSB Bank.

Blanksma gaf aan, te moeten constateren dat de rol van de toezichthouders, in het bijzonder DNB, problematisch is geweest. De AFM blijkt adequaat toezicht te hebben gehouden, al had zij op momenten slagvaardiger moeten optreden. âDNB is als toezichthouder ernstig tekortgeschoten. De bankvergunning blijkt ten onrechte te zijn verleend en er is te geduldig toezicht gehouden. DNB heeft wel geblaft, maar niet gebetenâ. Volgens Blanksma was daadkrachtig optreden noodzakelijk geweest, toen DNB uiteindelijk wilde ingrijpen, maakte de oproep van Lakeman dit helaas onmogelijk.

Over de aanbevelingen in het rapport was de CDAâster helder âVoor het CDA is duidelijk dat het optreden van de toezichthouder in de toekomst anders moet. De aanbevelingen zullen we goed moeten bestuderen en in samenhang moeten bekijken met het onderzoek van de commissie de Wit. Ze besloot haar reactie met de oproep om te komen tot een hoorzitting met zowel de heer Scheltema als de president van DNB, de heer Wellink. Deze week zal die hoorzitting plaats vinden. âWij vinden het verstandig als DNB aangeeft hoe zei de vereiste cultuurverandering zal doorvoerenâ.