Gemeente Halderberge


Groencompensatie woningbouw locatie Vermunt

Om in het buitengebied te kunnen bouwen moet groencompensatie plaatsvinden. Gemeente Halderberge heeft op verzoek van de provincie hiervoor een nieuwe regeling opgesteld: de Rood-met-groenkoppeling Halderberge. De gemeente Halderberge reserveert voor elke vierkante meter nieuw te bouwen woningen tot 2018 een geldbedrag. Dit bedrag wordt ingezet voor het toevoegen van landschappelijke waarde.

Investeringscompensatie

De Rood-met-groenkoppeling Halderberge regelt uitdrukkelijk niet dat er per vierkante meter bebouwing een vierkante meter groen terugkomt. Er komt nu geldt beschikbaar, dat wordt geïnvesteerd in behoud, beheer en bovenal ontwikkeling van de groenhoofdstructuur van het buitengebied van Halderberge.

Bestemmingsplan Vermunt

De bouwlocatie bestemmingsplan Vermunt biedt nieuwe juridische basis voor 66 woningen, waarvan er nog 41 moeten worden gebouwd. Omdat deze locatie gedeeltelijk in het buitengebied valt heeft de gemeente de verplichting om het `rood (huizen)' met `groen' te compenseren. Het compensatiegeld wordt ingezet om de ecologische verbindingszone: het Gastels Laag (natuurkerngebied voor amfibieën, reptielen en flora) te verbinden, via de Haven Oudenbosch en het beekje De Riet met De Dintel en het Mark-Vlietkanaal.

Compensatieplicht

De provincie ziet erop toe dat de verhoudingen van het bebouwde gebied en het buitengebied goed op elkaar zijn afgestemd. Het beleid van de provincie is erop gericht nieuwbouw zo veel mogelijk te bouwen binnen de bebouwde grenzen van de kernen van een gemeente. Dit betekend dat het bouwen in het buitengebied niet zondermeer is toegestaan. De provincie biedt gemeenten beperkte mogelijkheden om in het buitengebied te kunnen bouwen. Voorwaarde daarvoor is dat de bouw van nieuwe woningen in het buitengebied voorziet in compensatie van groen of landschappelijke waarde in het buitengebied.