Nederland weer in top tien van veilige vloten

29/06/2010 17:11

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders

De veiligheidsprestaties van de Nederlandse vlagvloot zijn in 2009 ten opzicht van 2008 opnieuw verbeterd. Nederland stijgt daardoor op de Witte Lijst van de twaalfde naar de negende plaats en staat hiermee weer binnen de top tien van de meest veilige handelsvloten in de regio van Paris MoU (Europa en Canada). Dit maakte het secretariaat van Port State Control bekend vooruitlopend op haar jaarverslag 2009 dat begin juli verschijnt.

Op de Witte Lijst voor 2010 staan 39 kwaliteitsvlaggen, twee minder dan in 2008. Boven Nederland staan onder ander Bermuda (GB) Groot- Brittannië, Frankrijk, China en Denemarken. Op de Zwarte Lijst staan 23 vlaggen die te boek staan als zeer risicovol, zoals Libië, Togo, Bolivië en de Volksrepubliek Korea. De Zwarte Lijst is bedoeld om zogenoemde 'substandard' schepen te weren.

Zeeschepen worden in havens regelmatig gecontroleerd op de naleving van de internationale wet- en regelgeving. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders streeft naar een duurzaam hoge positie van Nederland op de ranglijsten van de belangrijkste Port State Control- inspectieregio's van Paris MoU, Tokyo MoU en US Coast Guard. Deze inspecties geschieden op grond van afspraken vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU).





http:///www.parismou.org