D66

dinsdag 29 juni 2010

Geen bemoeienis EU lidstaten met hoger beroep kruisbeeldenkwestie

"EU-lidstaten zouden zich niet moeten bemoeien met het hoger beroep in de Italiaanse kruisbeelden kwestie dat morgen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dient", zegt Europarlementslid Sophie in ´t Veld, voorzitter van het Platform Secularisme in de Politiek.

Europese landen aanwezig

Bij de hoorzitting op 30 juni zijn diverse Europarlementsleden en vertegenwoordigers van Europese landen aanwezig om hun steun te betuigen aan de Italiaanse regering. De lijst van deelnemende landen is niet officieel bekend gemaakt.

hoger beroep

Italië was in hoger beroep gegaan nadat het Hof in Straatsburg eerder had geoordeeld dat de aanwezigheid van kruisbeelden in openbare scholen indruist tegen de scheiding van kerk en staat.

schending grondrechten

"Het Hof baseerde zijn uitspraak vorig jaar op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Europese regeringen moeten de rechten van hun burgers beschermen, in plaats van deze met voeten te treden.". Voor In ´t Veld zijn de vrijheid van godsdienst en vrijheid van denken de hoekstenen van de democratie. "Beperking of belemmering van deze vrijheid is een schending van de grondrechten. Dat moet Europa met de naderende toetreding tot de Conventie van de Mensenrechten niet uit het oog verliezen.".