Academisch ziekenhuis Maastricht

ZonMw parel voor prikken en praten bij hoest Publicatiedatum: 29-06-2010 Bron: ZonMw Auteur: ZonMw Datum: 29-06-2010

Onderzoeker dr. Jochen Cals van het Maastricht UMC+ ontving op 28 mei van Pauline Meurs, voorzitter van het bestuur van ZonMw, de ZonMw parel voor een bijzondere aanpak van overbodig antibioticagebruik in de huisartsenpraktijk. Een vingerpriktest om ernstige infecties uit te sluiten en een communicatietraining voor de huisarts reduceren het antibioticagebruik bij hoestende patiënten, de combinatie werkt het beste.

Cals toonde dit aan in een internationaal gewaardeerde vergelijkende studie. De onderzoeker van het Maastrichtse CAPHRI instituut promoveerde in 2009 cum laude.

Antibiotica Hoe meer antibiotica worden voorgeschreven, des te sneller worden bacteriën ongevoelig (resistent) voor deze middelen. Daardoor dreigt het probleem dat artsen bij infecties binnenkort met lege handen staan. Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor dit probleem (bijvoorbeeld ook in de intensieve veehouderij). In de huisartspraktijk zijn het vooral patiënten met een infectie van de luchtwegen die een recept voor antibiotica krijgen. In de meeste gevallen is dit niet noodzakelijk. De infectie gaat vanzelf over en dat gaat niet sneller met antibiotica. Dat de meeste patiënten toch antibiotica voorgeschreven krijgen, komt doordat de huisarts toch twijfelt of er sprake is van een ernstige infectie en doordat patiënten de verwachting hebben dat zij antibiotica nodig hebben.

Verschillende benaderingen In Cals' onderzoek zijn verschillende benaderingen van dit probleem vergeleken. De zogeheten CRP-sneltest meet een eiwit (C-reactief proteïne) dat vrijkomt bij ontstekingen. Een lage waarde van deze test, die snel kan worden uitgevoerd met bloed uit een vingerprik, betekent dat er vrijwel zeker geen ernstige infectie is. De huisarts staat dan sterker bij het niet voorschrijven van een antibioticum. Een andere benadering is een communicatietraining waarin huisartsen leren om de verwachtingen van patiënten In kaart te brengen en de patiënt gericht informatie te geven. Deze twee benaderingen kunnen ook gecombineerd worden.

Vier groepen huisartsenpraktijken In het onderzoek werden vier groepen huisartspraktijken vergeleken. Het percentage patiënten dat antibiotica kreeg bij een gebruikelijke behandeling van hoestklachten (67%) werd gemeten, evenals dit percentage bij de vingerpriktest (39%), de communicatietraining (33%) en de combinatie van beiden (23%). De genezing van de patiënten verliep in alle groepen even voorspoedig. De combinatie won dus duidelijk van andere benaderingen en bleek ook nog eens kosteneffectief te zijn. De resultaten werden dan ook landelijk en internationaal met groot enthousiasme ontvangen en worden verder geïmplementeerd (acutehoest.nl). De nieuwe benadering krijgt vermelding in de herziene standaard Acuut Hoesten van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Cals, die de studie verrichtte met een subsidie van ZonMw, promoveerde vorig jaar cum laude op zijn onderzoek. Het kernartikel over de resultaten van het onderzoek werd in 2009 gepubliceerd in het gezaghebbende British Medical Journal. Het artikel werd door de BMJ Group aansluitend geselecteerd als Research Paper of the Year en eindigde bij de beste vier.

Aiotho Cals doet zijn onderzoekswerk als Aiotho: arts in opleiding tot huisarts en onderzoeker. Aiotho's volgen een gecombineerde opleiding die na 7 jaar leidt tot een wetenschappelijke promotie en het diploma huisarts, in het geval van Cals aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. De betreffende vakgroep heeft een jarenlange ervaring met het opleiden van Aiotho's. (persbericht ZonMw, mei 2010)