Nieuw-Vlaamse Alliantie



De waardigheid van Catalonië flink geschonden

klok 29 juni 2010

Gisteren heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof een uitspraak geveld over het 'Estatut de Catalunya'. Na een klacht van de Partido Popular werd gedurende vier jaar reikhalzend uitgekeken of het Hof het statuut zou bevestigen. Het was goedgekeurd door het Catalaanse parlement, en daarna afgezwakt maar wel goedgekeurd door het Spaanse parlement. Ook het Catalaanse volk sprak zich in een referendum positief uit. Tot ieders verbazing verklaarde het Hof het nieuwe autonomiestatuut voor een groot deel niet in overeenstemming met de Spaanse grondwet.

N-VA-Europarlementslid Frieda Brepoels is erg verbolgen over de uitspraak: "Het niet toekennen van een ruimere autonomie aan de Catalanen, roept begrijpelijkerwijze veel frustratie op. Het moeten aanvaarden dat de eigen taal, het Catalaans, niet langer meer de `voorkeurtaal'mag zijn, wordt ervaren als een klap in het gezicht."

Belangrijker echter dan het vonnis is het feit dat op grond van internationale mensenrechteninstrumenten (o.a. artikel 1 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten (IVBPR)) een volk het recht heeft op zelfbeschikking. De ontkenning hiervan druist compleet in tegen dit grondrecht.

Brepoels: "De stemming in het Hof was daarenboven erg verdeeld (6 tegen 4). De vraag is dan ook of het probleem niet eerder het Spaanse centralisme is dan wel het democratische streven naar autonomie van de Catalanen, Basken en Galiciërs."

"Met deze beslissing dreigt het `Estatut' naar de prullenmand te worden verwezen. De uitspraak van het Hof zou de Catalanen wel eens kunnen Frduwen in de richting van onafhankelijkheid. Zij krijgen alvast de kans om zich hierover uit te spreken bij de regionale verkiezingen in november eerstkomende." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62