Politie Kennemerland

Duitse versterking voor de politie in Zandvoort

Zandvoort, 29-06-2010 o De politie in Zandvoort wordt in de maanden juli en augustus versterkt door enkele Duitse politiemensen. De Duitse agenten kennen de gewoonten van hun vakantie vierende landgenoten. Daardoor kunnen ze de toerist beter de weg wijzen, informeren en waar nodig bekeuren. Zeker 80% van de toeristen in Zandvoort is Duits. Met de hulp van hun Duitse collegas kunnen de Zandvoortse politiemensen criminaliteit van Duitse toeristen beter bestrijden. Zandvoortse politiemensen doen door deze samenwerking kennis op van de Duitse cultuur, taal en werkwijze en de Duitse agenten met de Nederlandse.

In de zomer van 2009 hebben twee studenten van de Duitse politieacademie twee weken meegedraaid in Zandvoort. Het werddoor de Duitse toeristen als zeer positief en als zeer klantvriendelijk ervaren, dat ze hun eigen politiemensen tegenkwamen op vakantie. De gang naar het bureau was laagdrempelig en op straat kwam het initiatief van de Duitse toerist om in gesprek te gaan met de politie. Verder gaven de Duitse stagiaires aan dat ze veel geleerd hadden van Nederlandse opstelling naar de burger toe. Zij gaven aan dat Nederlandse agenten veel dichter bij de burger staan en veel meer in gesprek zijn met hun klanten.

In overleg met het ministerie van binnenlandse zaken is verkend wat de mogelijkheden zijn om gediplomeerd Duits politiepersoneel structureel in Zandvoort aan het werk te hebben in de zomermaanden. Uit het overleg met BZ werd duidelijk dat de inzet in Zandvoort zeker mogelijk is.Het verdrag van Prum geeft de politie de mogelijkheid om politiepersoneel uit een ander land actief met bevoegdheden van de nationale politie (NL) te laten participeren in het Nederlandse politieproces. Het hoofddoel hiervan is het waarborgen van de openbare orde en veiligheid. Wel is in het Prum-verdrag opgenomen dat de buitenlandse politieman-vrouw gediplomeerd moet zijn. Dit heeft te maken met de rechtspositie. Studenten kunnen ook, maar dan op stagebasis en onbewapend zonder bevoegdheden. Duitse politiemensen kunnen dus bewapend en al gekoppeld worden aan een Nederlandse diender. De Duitse agent heeft dezelfde bevoegdheden als de Nederlandse, alleen mag hij/zij niet deelnemen aan het opsporingsproces na de aanhouding.De samenwerking is niet bedoeld om een tekort aan capaciteit op te lossen. De samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie vond tot nu toe steeds plaats in grensgebieden.